Припрема нових пројеката за средње школе – пројекат за Трећи позив Регионалног челенџ фонда (РЦФ)

С обзиром на то да је отворен Трећи позив за пројекте у оквиру Регионалног челенџ фонда (РЦФ) Градска развојна агенција Бања Лука је покренула припрему новог пројекта.

-Ријеч је о позиву конзорцијумима институција стручног образовања и компанија који настоје да заједнички припремају и спроводе програме дуалног или кооперативног образовања и као такви могу да се пријаве и такмиче за прилику да добију значајну инвестицију у опрему и инфраструктуру. Циљ је да се подстакне увођење нових технологија у образовне процесе, затим да се подржи развој методологије дуалног или кооперативног образовања, да се побољша запошљивост полазника/матураната СОО и њихову интеграцију у тржиште рада, те да се повећа продуктивност и конкурентност предузећа кроз резултате остварене приликом спровођења програма дуалног/ кооперативног образовања – наводе из Градске развојне агенције.

Средње стручне школе имају прилику да кандидују пројекат у вриједности од 150.000 до 600.000 евра с тим да ученици у одабраним занимањима морају да проведу најмање 25% часова у фирмама на практичној настави.

Подсјећају да је Градска развојна агенција Бања Лука током 2022.године припремила пројекат за Техничку школу у Бањој Луци чија је вриједност 800.000 КМ и  који је одабран за финансирање. Поменути пројекат је изабран у конкуренцији од 123 пројекта који су пристигли из шест земаља у регији, а од којих су одабрана само три пројекта из БиХ. С обзиром на позитивна искуства из претходне године, Агенција је покренула иницијативу да припреми нови пројекат и тако допринесе развоју средњег стручног образовања.

Наиме, Градска развојна агенција Бања Лука координира рад Регионалног савјета за образовање којем припада и неколико средњих школа из сусједних општина, те је 24. маја 203.године одржан први радни састанак у оквиру активности везаних за припрему новог пројекта. На састанку су учествовале средње школе чланице Регионалног савјета које задовољавају формалне услове за пријаву пројекта, а то су: Средњошколски центар „Никола Тесла“ Котор Варош и Политехничка школа Бања Лука.

 Фото: Градска развојна агенција

Фото: Градска развојна агенција