Приоритет: Безбједнији пружни прелаз у Залужанима

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

До краја године биће подигнут ниво безбједности пружног прелаза у Залужанима, за шта су „Жељезнице Републике Српске“ обезбиједиле средства и тренутно спроводе тендер за израду пројектне документације.

Речено је ово послије данашњег састанка градоначелника Драшка Станивуковића са представницима предузећа „Жељезнице Републике Српске“, Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, Инспектората Републике Српске, „Путева Републике Српске“, Агенције за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савеза Републике Српске на којем је било ријечи о пружним прелазима на подручју града и почетку превентивне кампање под називом „Опрезни пазе на пружне прелазе“.

Од укупно 29 прелазних пружних прелаза на подручју Бање Луке, како је навео градоначелник – велики број њих је ризичан јер нису адекватно обезбијеђени.

Како је нагласио, у посљедњих пет година било је преко 50 незгода на овим прелазима, а прошле године су била два смртна случаја.

-Не смијемо дозволити да се више ниједан људски живот угаси на пружним прелазима – навео је он.

Безбједност суграђана, како је напоменуо градоначелник, је приоритет и Град је већ идентификовао десет пружних прелаза умјесто којих би се могла изградити друга саобраћајна комуникација.

– Град је спреман да учествује у овом свеобухватном и процесу који је изазован са стране финансијске конструкције и рјешавања имовинско-правних односа парцела путем којих би се градила саобраћајна комуникација. Такође, неке међународне компаније са којима смо разговарали спремни су да учествују са одређним грантовима – навео је Станивуковић.

Како је појаснио, заједно са републичким институцијама, Град ће идентификовати који је то тачан број пружних прелаза који су неопходни и на њима изградити сву инфраструктуру потребну за максималну безбједност оних који их користе.

Међу тим пројектима, јесте и подизање нивоа безбједности пружног прелаза у Залужанима, као једног од најфреквентнијих, за шта су „Жељезнице Републике Српске“ обезбиједиле средства.

Како је потврдио Раде Цвијановић из овог предузећа, у току је тендер за израду пројектне документације како би реализација овог пројекта могла почети током ове године.

Напоменуо је да уопште путни прелази нису само питање жељезничко-техничких рјешења него су и питање свијести свих учесника у саобраћају.

-Врло је битно да поштујемо саобраћајну сигнализаицју како би сви заједно допринијели повећаној безбједности на путним прелазима – казао је Цвијановић.

Весна Вожни, помоћница министра саобраћаја и веза за жељезнички, водни и ваздушни саобраћај Републике Српске навела је да је Законом дефинисано да се број пружних прелаза смањи односно да се на свака два километра остави један пружн прелаз, а остали да морају имати приступне путеве са тог пружног прелаза како би се омогућио безбједан прелазак преко њих.

-Дали смо прелазни период од пет година. Нажалост, пошто су потреба значајна новчана средства да би се то могло завршити, није урађено много односно са 280 прелаза смањен је број на њих 248. План је остане 150 путних прелаза осигураних на већем нивоу него што је то сада – казала је она.

Говорећи о кампањи под називом „Опрезни пазе на пружне прелазе“, рекла је да ће трајати од априла до септембра и да имају намјеру да обиђу све градове кроз које пролазе пруге, односно који имају путне прелазе.

-Због слабије опрезности учесника у друмском саобраћају, дешава се да је посљедица тешка материјална штета, тешко повријеђени па и нажалост преминули људи – закључила је она.

Галерија фотографија: