Прекинута сједница Скупштине Града: Наставак сутра у 10 часова

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Сједница Скупштине града Бање Луке прекинута је и биће настављена сутра у 10.00 часова.

Данашње треће засједање обиљежила је бурна расправа о томе да ли су амандмани скупштинске већине на буџет упућени у складу Пословником.

Градоначелник Драшко Станивуковић казао је да су амандмани достављени мимо Пословника Скупштине, односно да нису испоштовни превиђени рокови, за шта је како каже – дао и експлицитно доказе.

⁃ Члан 159 Пословника каже да се одређени приједлози на буџет, амандмани, морају доставити најмање два радна дана прије сједнице. Дакле, ми смо амандмане требали добити до четвртка. Међутим, добили смо их у суботу. Печати, вријеме и потписи на документима доказују да су они достављени у суботу – појаснио је градоначелник.

Према његовим ријечима, послије изнесених доказа, одборници скупштинске већине су рекли да је субота радни дан о чему се отворила широка расправа.

Како је образложио, у члану 67 Закона о раду јасно је наведено да је пет радних дана у седмици. Затим, се у Правилнику о раду и кућном реду Скупштине члном 7 каже да запослени у Градској управи имају право између 10 и 11 часова на паузу од 30 минута а да су субота и недјеља нерадни дани.

– Ово је правно насиље и не смијемо дозволити да се амандмани који нису у складу са Пословником нађу на Скупштини. Не смијемо ниједном допустити кршење таквих аката. Рекао сам, бранићемо тијелима, ја први и то је моја дужност. Заступам правду, заступам истину – закључио је Станивуковић.

Предсједник Скупштине Града, Младен Илић казао је да је више пута током дана сједница морало да буде прекинута, због консултација унутар клубова одборника, те да није било потребног нивоа демократије да се сједница одржи.

-Тражићу од секретара Скупштине тумачење свих потребних закона односно да видимо да ли можемо ту суботу третирати као дан у којем смо имали могућност да доставимо амандмане, као што ја лично сматрам – казао је Илић.

Скупштинска већина, како је навео – позива се на то да су јасно упутили допис Кабинету градоначелника дан раније да ће у суботу доставити амандмане.

– Надам се да ће се до сутра смирити тензије и емоције које су присутне. Грађани очекују од нас да радимо и ја овако нешто не сматрам за рад нити Скупштине нити било којег појединца– навео је Илић.