Представници Града присуствовали парастосу и програму поводом Дана уласка српске војске у Бању Луку 1918. године

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Служењем молебана несталим и погинулим борцима и цивилима Првог свјетског рата у бањалучком Храму Христа Спаситеља и свечаним програмом обиљежен је Дан уласка Српске војске у Бању Луку 1918. године.

У оквиру програма обиљежавања положени су вијенци на Споменик бану Милосављевићу, а обиљежавању су присуствовали савјетник градоначелника, Мирна Савић-Бањац и овлаштени потписник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, Радивој Мајсторовић.

Како је нагласила Савић-Бањац, наша обавеза јесте да слободу у којој живимо – чувамо, те да бранимо достојанство и идентитет нашег народа.

-Изузетно је важно његовати традицију и обиљежавати историјски важне датуме, те свакодневно радити на томе да култура сјећања буде важна у нашем друштву – казала је савјетница Савић-Бањац.

Вијенце су у име институција Републике Српске положили предсједник Народне Скупштине РС, Ненад Стевандић, министар рада и борачко – инвалидске заштите Данијел Егић, те савјетник предсједника Републике Српске, Марко Ромић.

Након полагања вијенаца, у проти Храма Христа Спаситеља уприличен је културно – умјетнички програм.

Подсјећамо, обиљежавање 105. годишњице Уласка српске војске 1918. године организовали су Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Републике Српске и Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова Републике.

Град Бања Лука ће, сутра – 21. новембра полагањем вијенаца на Спомен-обиљежје жртвама Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија, обиљежити „Дан ослобођења Бање Луке 1918. године“.