Представљен извјештај „Тима за ревизију“: О неправилностима у „Аквани“ и обнови Банског двора

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић, представио је на данашњој конференцији за новинаре извјештај „Тима за ревизију“.

-Град је упутио ургенцију Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске да одговори на неосновану жалбу Миле Радишића, по којој он тражи одлагање извршења рушења нелегално изграђеног угоститељског објекта на градском земљишту, казао је градоначелник Станвуковић.

-Министарство не може да одговори ништа друго осим да је неоснована жалба јер смо дали доказе да је то градско земљиште, да је регулационим планом предвиђено зеленило и да нико нема право да на градском земљишту гради угоститељски објекат – казао је градоначелник Станивуковић.

Службена трака којом ће објекат бити ограђен биће постављена у четвртак, а како је навео градоначелник – локал поред „Кајака“ више неће моћи да ради све до коначног рушења.

Како је навео, одбијен је захтјев за легализацију овог објкета с обзиром на то да је саграђен послије 2018. године што се према законским процедурама и не може легализовати.

-Све ове активности су само против оваквих појава и порука је да у Бањој Луци нема привилегованих – навео је он.

У оквиру данашњег представљања извјештаја „Тима за ревизију“, градоначелник је навео да је фрапантна чињеница да у великом спору против „Новотекса“ који је тужио „Аквану“ због дуга од 2,2 милиона КМ, „Аквану“ није заступала адвокатска канцеларија као у ранијим случајевима, него сам директор.

Како је казао, није уложена ни жалба него је бивши директор „Акване“ само прихватио тај дуг.

-Ми смо дошли до сазнања да је тај дуг фиктиван –  нагласио је он.

У „Аквани“ је, како је навео, нестао и експрес ресторан, који је наведен у инвентурном листу. По новом попису, нема овог ресторана који је плаћен око 100.000 КМ.

Такође, садашњи директор у пописном листу уочио је да је наведена клима, плаћена 1.700 КМ, али које није било.

-Међутим, чим је директор почео да тражи климу, она се појавила испред улазних врата складишта. Тако да се надамао да ће се појавити и експрес ресторан који сада тражимо – нагласио је Станивуковић.

Градоначелник је данас навео да је споран и неплаћени рачун од 1.500 КМ који је у „Аквани“ направила Драгана Ристић, помоћник министра за трговину и туризам у периоду када је „пјевала у Аквани“.

„Тим за ревизију“ установио је, према градоначелниковим ријечима, и бројне неправилности на крову Банског двора, чија је обнова плаћена 600.000 КМ.

-Обновљени кров је већ покрпљен, лијепљен и не личи на кров једног споменика културе. У овом тренутку, нема технички пријем, нема употребну дозволу. Сњегобрани су плаћани по нереалним цијенама и само на тој ставци је узето 25.000 КМ – навео је он.

Додао је да је претходни бакарни кров који је скинут и чија је процијењена вриједност 103.000 КМ, такође нестао и нигдје није наведен у тендерској документацији.

-Због недостатака, овакав кров није енергетски ефиксан због чега се не могу добити ни потребни атести. Одмах по свим сазнањима, успјели смо дан пред истек рока продужити гаранцију и фирма која је изводила радове на Банском двору дужна је да отклони све неправилности – навео је Станивуковић.

Нови извјештај „Тима за ревизију“, како је најављено – биће представљен јавности већ крајем ове седмице.

-Дошло је вријеме у којем ће сви људи имати једнака права и одговорност. Нема привилегованих и зато служе и ови извјештаји – закључио је Станивуковић.