Представљен извјештај Тима за ревизију

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Уз присуство бројних грађана, одржана је конференција за медије на којој је градоначелник Драшко Станивуковић презентовао Извјештај Комисије за утврђивање стања и законитости рада Града Бања Лука, односно Тима за ревизију.

Конференција је одржана испред зграде Радио-телевизије Републике Српске, а како је казао градоначелник, локацију је симболично одабрао јер Јавни сервис Републике Српске већ мјесецима игнорише Бању Луку, те необјективно и непрофесионално извјештава о дешавањима у нашем граду.

На поменутој конференцији, градоначелник је говорио о ранијим пројектима и пословима  Градске управе и пословању са различитим фирмама, а дотакао се и пословања претходне градске администрације, те пословања градских предузећа попут „Акване“, „Водовода“, „Топлане“ и других.

Једна од тема било је пословање фирми у власништву бившег замјеника градоначелника Срђана Амиџића са Градом, за вријеме трајања његовог мандата.

Такође, Тим за ревизију провјеравао је пројекте, које су заједно водили замјеник градоначелника Амиџић и тадашњи савјетник за реструктурирање дуга Топлане и пројкте ЕБРД-а Синиша Куртеш.

Између осталог, Тим за ревизију пронашао је Уговор о истраживању јавног мњења који је Град Бања Лука потписао са фирмом ,,БАМ консулт”, у износу од 20.112,30 КМ. У истраживању су грађани испитивани о инфраструктурним пројектима, потребама грађана, као и кутулрним и забавним манифестацијама иза којих стоји Град. Међутим, међу питањима се нашло и питање о рејтингу политичких партија, као и оно „за кога бисте гласали да су сутра избори“.

Поред бројних, раније пронађених спорних фактура предузећа „Аквана“, утврђено је да је „Аквана” 2018. године од привредног друштва „Препород“ д.о.о. Брчко купила три књиге по цијени од 450 КМ, које су фактурисане на износ од 1.350 KM.

Тим за ревизију бавио се и пресудом Окружног привредног суда Бањалука у случају изградње рејонске котловнице на Старчевици.

– Град Бања Лука мора да исплати 2,1 милион марака због Топлане на Старчевици, јер је донесена одлука да се иста гради на приватној земљи – казао је Станивуковић.

Тим за ревизију бавио се и мостовима у граду, а градоначелник је овај пут изнио примјер мостова у Дервишима, показујући фотографије моста који је Град радио до једне приватне фирме, те моста којим пролазе грађани и који је у много горем стању, иако га много више људи користи.

Градоначелник је најавио кривичне пријаве против одговорних лица, а као једну од наредних тема најавио је непотизам. Он је позвао надлежне органе да истраже све о чему је говорио, те најавио и кривичне пријаве.