Градоначелник представио други извјештај „Тима за ревизију“

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, данас је представио дио другог извјештаја тзв. „Тима за ревизију“, оцјењујући га као најбизарнији извјештај који ће икада бити представљен и да је више за рубрику „вјеровали или не“.

-Угоститељски објекат Акване који је у том моменту дужан преко десет милиона КМ, ангажује уговором о ауторском дјелу људе да пјевају, а да они нису пјевачи. Ријеч је о Драгани Ристић, помоћници министра трговине и туризма у Влади Републике Српске. Оно што је кључно, у уговору је наведено 13.000 КМ а исплаћено је 17.000 КМ – казао је Станивуковић, истичући да је провјером у регистру Удружења естрадних радника установљено да нема име Драгане Ристић.

Како је навео, такође и њена мајка Јевросима исто је имала уговор о хонорару за пјевање на износ од 2.000 КМ, а да јој је исплаћено 10.000 КМ.

-Људи су у Аквани пјевали, а да се никад нису тиме бавили. То јесте криминал, поткријепљен папирима и документима. Све је то рађено у периоду када Аквана пропада и грца у дуговима. Неко је осмислио превару и смишљао како да узме паре грађана. Знате ли колико је то нечијих рата кредита, борачких или дјечијих додатака – навео је Станивуковић.

Говорећи о другом случају из извјештаја „Тима за ревизију“, оцјењујући га такође бизарним, градоначелник је навео да је Аквана по фактури од четири милиона КМ испоручила свом највећем дужнику кетерниг, за који је наведена невјероватна количина састојака.

-Наведено је да је за кетерниг утрошено 1.200 килограма брашна, десет килограма „Нутеле“, 32 шункарице, 45 килограма другог меса. У преводу, ријеч је о 25.000 кифлица. То је довољно да се нахрани војска. И све је то урађено у децембру у току трајања епидемиолошких забрана – казао је Станивуковић, истичући да је и сам кувар у Аквани потписао изјаву да то никад није ни наручено ни испоручено.

Градоначеник је казао да су то фиктивни трошкови и лажно књижење.

-Почињен је легалан криминал, пред смјену бившег руководства. Ако послије ових ствари, гости Градске управе и  јавних предузећа не буди Тужилаштво и полиција онда не знам када ће – истакао је Станивуковић.

Најгора ствар у овом извјештају, како је оцијенио градоначелник, односи се на „крађу градског земљишта“.

-Највише се јежим на такве ствари, да неко узима градско власништво и на њему нешто сагради. Ријеч је о угоститељском објекту који је нелегално саградио Миле Радишић и његови на локацији код ресторана Кајак. Према регулационом плану овдје је предвиђено зеленило а не објекат. У власничкој структури је прецизно наведено да је то градско земљиште – појаснио је он.

Како је навео, ресторан ће бити порушен, чиме ће бити послата и порука свима онима који су тако радили.

-Знам да нису видјели билборде, а сад ни кафиће ни ресторане. Ко је то водио Град, онај ко добро не види – упитао је Станивуковић.

Он је подсјетио да је Град тражио да пречешља и зграду у тзв. „Пицином парку“ и да није добио дозволу.

-У случају овог угоститељског објекта је наша ингеренција и имамо рјешење о рушењу, уложена је жалба надлежном министраству али поручујем да ме у том процесу нико неће зауставити – казао је Станивуковић.

Додао је да је то правда за породицу Вулић и све Бањалучане који су се борили за „Пицин парк“.

-Изградићемо систем, град који неће разликовати чији си, ко си, како се зовеш и презиваш. Или радиш поштено или нећеш радити у овом граду – закључио је градоначелник.

Већи дио извјештаја који је „Тим за ревизију“ спремио за фебруар, биће представљен у недјељу, 7. марта.

Видео са данашње градоначелникове конференције за новинре можете погледати на Фејсбук страници Града на линку: https://www.facebook.com/gubanjaluka/videos/1839950399490781

Галерија фотографија: