Пред одборницима на сједници у четвртак: Шта доноси Нацрт буџета за 2024. годину

Нацрт буџета за 2024. годину наћи ће се пред градским одборницима на сједници која ће бити одржана сутра, односно у четвртак 30. новембра.

Укупна буџетска средства за 2024. годину пројектована овим Нацртом су у износу од 187,89 милиона КМ.

Нацрт буџета за наредну године карактерише, између осталог, значајнa подршка привреди и појединцима, како кроз субвенционисање, дознаке појединцима, тако и кроз грантовска средства.

Додатно, биће настављена и значајна улагања у област пољопривреде.

Планирана су и значајна средства за реализацију туристичких и културних градских манифестација, као што су „Кочићев збор“, „Бањалучко прољеће“, „Бањалучка зима“, „Избор најбољег спортисте Града“ и многе друге манифестације, захваљујући којима се године у годину наш град промовише на туристичкој мапи, што резултује великим туристичким посјетама.

Посебна ставка у овом документу односи се на бесплатне грађевинске дозволе за објекте до 200 метара квадратних, што је једна од новијих олакшицу за  грађане.

Средства за функционисање и несметан рад свих буџетских корисника, који се у потпуности финасирају из буџета Града, за наредну годину су такође, у већини случајева Нацртом буџета – повећана.

Додатно, за наредну годину планирано је уредно сервисирање свих раније преузетих обавеза.

Нацртом буџета предвиђена су значајна средства за финансирање основних комуналних и саобраћајних дјелатности, с обзиром да због амандмана скупштинске већине прошлогодишња нису била довољна.

Средства су планирана и за субвенције које ће бити усмјерене за подршку привреди, пољопривреди и јавном превозу.

Баш као и претходних година, план Града јесте да настави са позитивним праксама, као што је финансирање набавке уџбеника за ученике основних школа од петог до деветог разреда, те ставке које се односе на помоћ породиљама, стипендирање ученика и студената, као и дознаке за предшколско образовање по пројекту „0 дјеце на листама чекања за вртић“.

У овкру Нацрта буџета планирани су значајни инфраструктурни пројекти, попут наставак изградње водоводне мреже на подручју цијелог града, изградња и одржавање градских саобраћајница и многи други пројекти.

На дневном реду предстојеће сједнице је и низ других важних тачака, попут регулационих планова, Извјештај о реализацији Програма заједничке комуналне потрошње, Приједлог одлуке о начину и условима за прекопавање и санацију јавних површина на подручју града Бања Лука.

Сједница Скупштине Града заказана је за сутра, са почетком у 9.00 часова.