Повратак у златно доба: Градска управа слави 90. рођендан

 Фото: А.Чавић

Фото: А.Чавић

Градска управа слави 90. рођендан и организује манифестацију у част Светиславу – Тиси Милосављевићу, првом бану Врбаске бановине (1929-1934) и човјеку без којег би бањалучка историја, али и будућност, остале ускраћене за златно доба Бање Луке.

То је доба у којем је Бања Лука добила нови облик и душу, односно период урбанистичког развоја и напретка.

Управо захваљући бану Милосављевићу, тачно 1. децембра 1931. године, изграђена је и свечано отворена Банска палата, данашња зграда Градске управе.

Рођенданска манифестација носи назив „Златно доба поводом 90 година Градске управе“ и биће одржана од 1. до 5. децембра. Програм прилагођен старом, добром духу тог периода, пратиће све дане ове манифестације.

Глумци, пројекција, концерт, изложба…

Мултимедијални догађај – свјетлосна пројекција на згради Градске управе и наступ Градског тамбурашког оркестра на главном улазу биће одржани 1. децембра од 19.00 часова.

Дани „Отворена врата Градске управе“ су добродошлица за све посјетиоце који ће имати јединствену прилику да у Главном холу посјете фото- кутак, гдје ће бити постављен зид са сценографијом из златног периода Бање Луке, као и да се фотографишу у духу старог лијепог амбијента.

Центром града шетаће и глумци који ће допринијети да Бању Луку вратимо у златно доба и нашим суграђанима што боље дочарамо амбијент. Суграђани и сви посјетиоци имаће прилику дружити се и фотографисати и са костимираним глумцима који ће се наћи у улози бана, његове супруге и чиновника.

У сарадњи са Народним позориштем Републике Српске 2. децембра у 20.00 часова одржаће се представа „Златно доба“, а Градска управа поклањаће карте суграђанима.

У Банском двору током трајања манифестације, у периоду од 17.00 до 20.00 часова, биће отворена и изложбена поставка „У посјети бану“ , уз коју ће бити омогућено и стручно вођење од стране аутора поставке Надежде Лазаревић Ковачевић и Драгана Ковачевића.