Градски менаџер са удружењима за заштиту породице и родитељима: Потребне измјене Породичног закона, покренућемо петицију

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градски менаџер, Бојан Кресојевић састао се данас са удружењима за заштиту породице и родитељима, са којима је разговарао на тему измјене Породичног закона.

Након састанка, градски менаџер је поручио како је ријеч о изузетно важној теми, јер ће већ наредни мјесец бити покренута петиција за прикупљање потписа за измјену Породичног закона.

-Петиција ће бити одржана од 8. до 14. октобра у Бањој Луци, али и у другим већим градовима Републике Српске. Морам да нагласим да ово није политичка тема, ово је животна тема. Ово је борба за породицу и бољи Породични закон. Управо због тога, заједно са више удружења која се боре за права дјеце и заштиту породице, као и родитељима, организујемо ову петицију како би бројне неправилности и бројне спорне чланове овог закона измијенили. На овај начин ћемо говорити, између осталог, о проблему управљања располагањем дјечије штедње, јер у овом тренукту Породични закон подразумијева да родитељи нису у могућности да располажу дјечијом штедњом без искључиве сагласности Центра за социјални рад – казао је градски менаџер.

Додао је како овдје основни проблем представља чињеница што се на тај начин изузима надлежност од родитеља и преноси на Центар за социјални рад, а што даље подазумијева директно слабљење породице као основне здраве ћелије друштва.

-Није спорно да се за породице, за које се установи одређена дисфункционалност, предузму одређене мјере заштите, али на овај начин ми имамо ситуацију која подразумијева да се у старту сваки родитељ третира као опасност за своје дијете. Дошли смо у ситуацију да држава штити дјецу од родитеља, али не и од других опасности којима је то дијете изложено. Сматрам да то није добар пут, те је родитељима неопходно вратити изворна права, која су загарантована Уставом, а то је да подижу своју дјецу и поштују права. Наиме, у складу са Законом о референдуму и грађаској инциијативци неопходно је да се пријави петиција и спроведе у року од седам дана и у складу са пословником Народне скупштине РС таква грађанска иницијатива, која има преко 3 хиљае потписа представља могужност да грађани буду овлаштени предлагачи за измјену закона – казао је он.

Истакао је како ово није једини споран члан у Породичном закону.

-Још један споран члан јесте привремено одузимање дјеце родитељима, без одлуке суда. Ширина надлежности која је дата Центру за социјални рад буди простор за злоупотребе. Желимо да се обезбиједи најбоља могућа заштита за нашу дјецу – додао је он.

Члан Удружења породица са четворо и више дјеце, Адриана Басара поручила је како су се представници овог Удружења радо одазвали овој иницијативи, јер и сами имају велику одговорност.

-Ми заступамо око 900 породица у граду Бањој Луци и околини. Не желимо само да улазимо у домен људских порава која су дата Европском конвенцијом, да се то мијења, ми желимо сва права али да не иде на уштрб родитеља. Искористила бих ову прилику да позовем све грађане да присуствују великој породичној шетњи, коју ћемо организовати 8. октобра у 5 до 12,  како би задржали права породица у Репубчлици Српској – додала је Басара.

Потпредсједник Удружења родитеља за права дјеце Републике Српске, Зоран Вуковић додао је како же ово Удружење подржати ову, али и сваку другу иницијативу која иде у корист дјеце и родитеља.

-Подржали смо ову прије свега јер желимо да позовемо све родитеље, удружења и политичке опције који сматрају да ови закони, који су тако рећи донесени преко ноћи, треба боље да се уреде, да се правно другачије направе, да се дефинишу законски оквиру, они морају бити у сагласности суда. Шетњу која ће се десити 8. октобра, али и све остале активности које иду у корист дјеци, продицама и родитељима, ми ћемо подржати и активно учестовати у томе – казао је он.