Помен за погинуле борце сa подручја Пискавице

 Фото: С.Ћуковић

Фото: С.Ћуковић

У част 64 погинула борца Војске Републике Српске, који су животе дали за стварање Републике Српске, служен је парастос и положени су вијенци на Спомен-обиљежју у Пискавици.

Градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић, који је присуствовао помену у Пискавици, рекао је да два спомен – обиљежја, која се налазе на свега неколико метара један од другог, говоре о великој тежњи српског народа за слободу.

-Једно спомен – обиљежје је за слободу нашег народа у Другом свјетском рату, а друго је за слободу наше Републике Српске у посљедњем Одбрамбено – отаџбинском рату. Уколико одемо мало даље у историју, схватићемо да смо народ од чијих лобања и костију је саграђена Ћеле- кула, што говори о страдањима која смо имали. Ако одемо мало даље од Балканских ратова, турске окупације и свега што смо прошли, све то свједочи о вјековној тежњи нашег народа за слободу, јединство, правду, истину и опстанак– рекао је Станивуковић.

Како је посебно нагласио, од велике је важности да извучемо поруке и поуке, те да се присјетимо оних чија су имена заувијек уклесана у име Републике Српске, али и да размислимо шта то даље можемо да урадимо.

– Оно што радимо у сагласности са градском Борачком организацијом, данас се налази у буџету. Расписан је позив и ради се на свим идејним рјешењима, те се у априлу очекује комплетно рјешење и почетак изградње Централног градског спомен – обиљежја, на који се чекало више од 25 година – поручио је градоначелник.

Како је казао, изградња спомен – обиљежја служиће како би неки нови људи и неке нове генeрације, чували успомену на борце који су животе дали за Републику Српску.

-Обилазићемо сваке године наше Мјесне заједнице гдје се налазе спомен – обиљежја, али треба да изградимо Централно градско спомен – обиљежје које ће свједочити о томе колики је удио Бања Лука дала за слободу Републике Српске – додаје Станивуковић.

Од суштинске важности је, истиче градоначелник Станивуковић и изгадња Централног спомен – обиљежја на нивоу Републике Српске.

-Залажемо се да поред Централног градског спомен – обиљежја постоји и Централно спомен – обиљежје на нивоу цијеле Републике Српске, које ће свједочити о томе колико је Републике Српска јединствена – закључује Станивуковић.

Предсједник градске Борачке организације Горан Рогић рекао да уколико чувамо успомену на погинуле борце, заједно чувамо Републику Српску.

-Драго ми је што поменима присуствује све више младих људи, који би требало да наставе оно што смо започели- истиче Рогић.

Предраг Шибаревић, предсједник мјесне Борачке организације Пискавица, изразио је захвалност свим делгацијама које су положиле цвијеће и запалиле свијеће за 64 борца из ове Мјесне заједнице. Истовремено, како је рекао, положени су и вијенци за 150 погинулих борца Народно-ослободилачког рата са подручја Пискавице.