Подршка ромској популацији: Градоначелник уручио школски прибор и књиге основцима

Припреме за први дан школе су и даље у току, а тим поводом градоначелник Драшко Станивуковић је традиционално обрадовао основце ромске популације школским прибором и књигама, док је средњошколцима уручена новчана подршка.

Након што је завршена подјела уџбеника свим основцима, данас је традиционално организована активност подршке школарцима ромске националности, а већ сутра, градоначелник ће обићи неколико школа.

– Припадали мањини или већини, то су све наша дјеца и Град Бања Лука са љубављу подржава све наше суграђане и сву нашу дјецу – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Како је рекао, уз бројне олакшице, почетак ове школске године биће најлакши и најбајковитији за све наше малишане.

– Данас смо овдје у Савезу националних мањина, гдје традиционално долазимо да поводом нове школске године дјеци ромске националности уручимо школски прибор и књиге, а нашим средњошколцима и једнократну новчану подршку, која је и нешто већа у односу на претходне године – рекао је он.

Подсјетивши да Град има и добру сарадњу са Савезом националних мањина и свим удружењима појединачно, градоначелник је истакао да су у протеклом периоду направљени и одређени помаци, те додао да ће се у наредном периоду радити још више.

– Желим у име Града да им пожелим срећан и успјешан почетак нове школске године. Дјечица из ромских породица, али и сва друга, имају нашу највећу подршку, те се надам да ће захваљујући томе имати и елан да у сваку нову школску годину иду са посебном радошћу и мотивацијом – закључио је градоначелник.

Савјетница градоначелника за културу и социјалну политику Мирна Савић-Бањац је рекла да је осим ове подршке најважније да су сва дјеца ромске националности укључена у образовни процес.

-Наш циљ и фокус је да образовање ставимо у први план и зато је најважније да сва дјеца из ромских породица редовно похађају наставу. Наш дугоорочни циљ нису једнократне новчане помоћи, ми тежимо томе да свака категорија ставновиштва живи од свог рада и да буде користан члан ове заједнице – поручила је она.

Међу школарцима који су данас добили школски прибор од Града је и Сенад Вухатовић.

– Баш је добро у школи, а од предмета највише волим физичко. Добио сам школску торбу и прибор, то ће ми знатчити пуно. Једна чекам да школа почне – рекао је дјечак Сенад, ученик ОШ „Бранко Радичевић“

Град ће, такође, за све ученике и студенте ромске популације обезбиједити мјесечне карте за превоз.

Подсјећамо, Град Бања Лука има веома добру сарадњу са припадницима националних мањина, па поред ромске националне мањине, Град сарађује са још десет националних мањина које су организоване кроз удружења грађана.

Посебно је развијена сарадња са кровном организацијом – Савезом националних мањина Републике Српске, са 39 удружења националних мањина на нивоу Републике Српске.