Подршка Града за филм „Република Српска: Борба за слободу“ у режији Бориса Малагурског

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Град Бања Лука подржао је снимање дугометражног документарног филма „Република Српска: Борба за слободу“ режисера Бориса Малагурског, који је тим поводом посјетио Бању Луку и Градску управу.

Према ријечима градоначелника Драшка Станивуковића – велика је част бити дио овог пројекта, јер је изузетно важно једну овакву причу о Републици Српској екранизовати.

-Имали смо прилику да видимо шта је све то Борис Малагурски урадио за наше светиње и наш народ. Ми желимо да светиња која се зове Републике Српска остане у насљеђе свим будућим генерацијама, да се присјећају свих борби кроз које је наш народ прошао. Увјерен сам да ће и у овом филму бити и наш пројекат централног спомен-обиљежја, које ће свједочити о борби нашег народа за Републику Српску – рекао је градоначелник Бање Луке.

Градоначелник Станивуковић је додао да је управо Бања Лука направила тај први корак подршке ка режисеру, његовом тиму и филму „Република Српска: Борба за слободу“, те како се нада да ће ускоро и остале локалне заједнице да исто ураде.

-Увјерен сам да ће Влада Републике Српске, али и друге релевантне институције препознати значај овог пројекта. Филмови Бориса Малагурског су и на енгеском језику, не само на српском, дакле, он се не обраћа само нашем народу, већ је препознао да је кључно да и свијет чује све наше приче и све наше борбе – поручио је Станивуковић , те додао како се нада да ће, када филм буде завршен, премијера  бити управо у Бањој Луци.

Режисер филма Борис Малагурски поручио је како је подршка Бање Луке овом филму огромна, те је искористио прилику да се захвали градоначелнику и да каже како је овај пројекат изузетно важан јер ће као такав предствити историју нашег народа.

-Он представља историју ових простора од Кулина бана па до данас, преко прве средњовијековне државе, кроз османска освајања, кроз анексију Аустроугарске, Први и Други свјетски рат, комунистичку Југославију и наравно, кроз 90-те година када је стварана Република Српска – поручио је режисер.

Додао је како ће кроз овај филм бити представљена историјска генеза борбе за слободу једног народа.

-Све ово радимо, не да би доминирали над другима, него да овај народ не би био доминиран од стране других – рекао је Малагурски, те је додао како је подршка од 30.000 КМ коју је Град пружио изузетно битна.

-Ова подршка представља више од 10 одсто од цјелокупног буџета, што је свакако највећа појединачна подршка једне институције овом филму. Ово је пројекат који ће представити вишевијековну тежњу српског народа да будемо своји на своме. Сматрам да овакви филмови превазилазе политику – поручио је режисер.

Додао је како ће подршка коју су добили од Града помоћи да са продукцијом овог филма започну већ у мају ове године.

-Вјерујем да нас ништа неће омести у томе и да ћемо моћи да завршимо све до јесени – рекао је Малагурски.

Дугометражни документарни филм „Република Српска: Борба за слободу“, кроз занимљиве и значајне приче из прошлости и садашњости, представиће Републику Српску, објаснити њено настајање и нагласити значај њеног опстанка и просперитета, не само за српски народ, већ за цијели регион, европску и свјетску цивилизацију.

Филм ће бити снимљен на енглеском језику, по сценарију Милоша Нинковића и у режији Бориса Малагурског.

Тренутно је у фази претпродукције, а продукција и постпродукција су планиране у току 2022. године, како би филм био готов до краја године.