Од недјеље до недјеље: Почели припремни радови за изградњу хотела „Палас“, одржана Богојављенска литија и пливање за Часни крст

Седмицу коју испраћамо обиљежило је мноштво активности, па је тако засједао Штаб за ванредне ситуације, улицама Бање Луке прошла је свечана Богојављенска литија, пливало се за крст часни, а одржани су и бројни састанци у Градској управи.

У оквиру велике инвестиције – градње хотела „Палас“ у центру града, почели су припремни радови.

Ови радови подразумијевају испитивање терена ради будуће изградње хотела, на коју се чека од 1987. године.

– Након деценија чекања почели су припремни радови који претходе изградњи потпуно новог хотела “Палас”, пројекта вриједног око 80 милиона КМ. У току су радови на испитивању терена, а након тога слиједи рушење постојећег недовршеног објекта који је нарушавао изглед центра нашег града – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић.

Велики хришћански празник, Богојављење, у Бањој Луци је данас обиљежен традиционалном литијом и пливањем за Часни крст на ријеци Врбас.

Богојављенске свечаности започеле су Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља, коју је служио епископ бањалучки господин Јефрем. Након тога, улицама Бање Луке, прошла је свечана литија, у којој су уз бројне вјернике учествовали и градоначелник Драшко Станивуковић, те градски менаџер Бојан Кресојевић.

По доласку литије на Градски мост, одржан је вјерски обред, а потом је Часни крст спуштен у ријеку Врбас. Због високог водостаја, договорено је да до крста плива један младић – Огњан Милетић, којем је ово десети пут да плива за Часни крст.

Због обилних падавина, као и сњежних падавина које могу утицати на додатни пораст водостаја ријеке Врбас засједао је Штаб за ванредне ситуације.

Град Бања Лука континуирано ради на рјешавању проблема, који се тичу гријања у граду. Рекао је ово градски менаџер, Бојан Кресојевић, који је нагласио да је чак седам пута пред одборнике достављена одлука која се тиче замјене старих, дотрајалих цијеви и реконструкције топловодне мреже, али да градска администрација није добила потребну подршку одборника.

Преко стотину различитих дешавања у 45 дана зимске чаролије у срцу Бање Луке, са неколико стотина хиљада посјетилаца, обиљежило је „Зимзобал“, који је у оквиру „Бањалучке зиме“ трајао до половине овог мјесеца у Парку „Петар Кочић“. Поручила је ово савјетница градоначелника за друптвене дјелатности, Милада Шукало која је нагласила да је „Зимзобал“ оправдао сва очекивања.

На позив Градске управе данас је одржан састанак о теми квалитета ваздуха у граду. Састанку су уз представнике Града, присуствовали представници Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, Републичког хидрометеоролошког завода, Института за заштиту и екологију Републике Српске, Института за јавно здравство Републике Српске и Дома здравља Бања Лука.

Учесници састанка у Градској управи размијенили су информације о стању у граду кад је ријеч о квалитету ваздуха, те закључили да се у оваквом саставу први пут окупљају.

Градска предузећа успјешно су савладала велике изазове у претходној години. Поручио је ово градски менаџер Бојан Кресојевић, након састанка са директорима градских предузећа.

Како је казао, запослени у ЈП „Аквана“ су први пут у посљедњих 10 година без заосталих плата, а олакшање су осјетили и запослени у ЗИБЛ-у који након 5 година немају потраживања од свог предузећа.

Представници Одјељења за привреду и локални економски развој и Туристичке организације Града Бања Лука одржали су састанак са представницима Удружења послодаваца угоститељства и туризма „Хорека“.

Град Бања Лука интензивно ради на реализацији једног од циљева у стратегији града: Бања Лука – паметни град.

У складу с тим одржан је низ састанака са компанијама које су заинтересоване за успостављање платформе за сателитско праћење јавног превоза.

Радови на уређењу азила на Мањачи и даље трају, те је ових дана настављено са уређењем унутрашњости како би пси боравили у што бољим условима.

Инструктивну наставу у Дому омладине, која је организована за основце и средњошколце, у протекле двије године похађало је преко 250 ученика, што је доказ да је овај пројекат оправдао очекивања.

У седмици коју испраћамо, Градски тамбурашки оркестар Бања Лука одржао је два традиционална новогодишња гала концерта у концертној дворани Културног центра Бански.

У име Града, концерту под називом „Тамбурице моја“ присуствовала је савјетница градоначелника за друштвене дјелатности, Милада Шукало.