Почела изградња два нова парка након више од четири деценије, градоначелник поручио: Стварамо нову разгледницу Бање Луке

Након више од четири деценије у Бањој Луци у седмици коју испраћамо почела је изградња два потпуно нова парка, на задовољство многобројних суграђана.

Тако је почела изградња највећег парка, који ће се налазити у непосредној близини Тржног центра „Делта планат“, а како је нагласио градоначелник Драшко Станивуковић, изградњом овог парка наш град ће добити бајковиту оазу са прегршт квалитетног садржаја за све узрасте и генерације.

-Парк ће бити сачињен од велике водене површине са водоскоцима и мостом, пјешачких и бициклистичких стаза, богате хортикултуре, као и великог броја лежаљки и клупа за уживање и одмор. Ово ће бити највећи парк у цијелој Републици Српској и први парк који Бања Лука добија након више од четири деценије – казао је градоначелник приликом обиласка градилишта.

Циљ је, како каже, да се Бањој Луци врати епитет града зеленила, те да је то разлог због којег се и родила идеја о изградњи паркова у нашем граду.

-Ова највећа зелена оаза ће се простирати на површини од 180 хиљада метара квадратних, од којих ће у овој фази бити обухваћено око стотину хиљада. Нови простор доноси и могућност и за одржавање великих фестивала и концерата – казао је градоначелник.

Уз овај парк који ће се налазити код „Делта планета“, градоначелник је обишао и градилиште будућег парка који ће бити посвећен Твртку I Котроманићу.

Ријеч је о парку који ће бити смјештен између улица Краља Петра I Карађорђевића, Здравка Челара, Теодора Колоктрониса и Тржничке улице, односно у средишту нове кружне раскрснице код „Екватора“, а градоначелник је поручио како градска администрација гради управо овај парк са циљем да се покаже колико је дуга српска историја у Босни и Херцеговини.

Приликом обиласка, Станивуковић је додатно нагласио како по узору на бројне европске градове, ово ће бити простор у средишту кружног тока са уређеном хортикултуром, пјешачким површинама али и најдужом фонтаном, каскадног облика која симболизује ријеку Врбас и урбаним мобилијаром.

-Важно је напоменути да су на овој локацији рађена и археолошка истраживања, те је пронађен бунар из средњег вијека, који ће постати још један од симбола парка и биће заштићен адекватним стаклом – рекао је Станивуковић.

Сви ови паркови, казао је градоначелник, биће једна потпуно нова разгледица Бање Луке, те ће у овим прекрасним зеленим оазама уживати сви грађани.

Уједно, градоначелник је најавио и то да ће Бања Лука, поред ова два парка добити још три и то – Парк књиге, парк посвећен Велеиздајничком процесу, те да ће ново рухо добити и популарно „Купусиште“, које ће постати Ћирилични парк.