Урађено: Отворена администрација, милионске уштеде, историјски програми подршке…

Нова градска администрација направила је значајне кораке на пољу транспарентности, увела ред у многим областима дјеловања, по први пут покренула програме подршке за одређене категорије становништва, те за само осам мјесеци повећањем прихода и смањењем расхода обезбиједила додатних 17 милиона КМ у буџету Града.

Тако је Град Бања Лука, по први пут у историји, омогућио свим основцима бесплатне уџбенике, пензионерима повољније мјесечне аутобуске карте, а оним са пензијом до 250 КМ омогућио нацртом ребаланса буџета да имају потпуно бесплатан јавни превоз. Такође, средства су обезбијеђена и да средњошколци и студенти из породица са четворо и више дјеце, одмах по усвајању ребаланса на Скупштини Града, добију бесплатан превоз.

Остварење ових историјских мјера омогућено је уштедама које је нова градска администрација направила кроз рационализацију трошкова. Вишемилионске уштеде остварене су на платама, стручним услугама, телефонским рачунима, службеним путовањима и другим ставкама. У коначници, све уштеде биће усмјерене ка грађанима и директно ће се одразити на њихов буџет. Очекује се да ће уштеде бити још веће након што буде донесена Одлука о смањењу плата функционера, која је упућена у скупштинску процедуру.

Управо смањењем расхода и повећањем прихода, овогодишњи буџетски оквир је повећан за 17 милиона КМ, што ће омогућити провођење или наставак више социјалних и економских политика, али и капиталних инфраструктурних пројеката у области комуналне потрошње и саобраћаја.

Сваки трошак односно потрошена средства јавно су доступна свим грађанима с обзиром на то да се рачуни Градске управе објављују на сајту Града и на „сити лајтовима“ у центру града. Такође, по први пут јавна су и имена запослених у Градској управи и градским предузећима, институцијама и установама, са подацима из њихових диплома.

Уз овај корак ка повећању транспарентности, однедавно је уведена и пракса да се све расправе о регулационим плановима организују послије 16.00 часова, како би што већи број заинтересованих грађана могао присуствовати и учествовати у доношењу важних одлука за град.

Уз могућност учешћа у доношењу ових одлука, суграђани имају прилику да изнесу и своје ставове и мишљење на говорници на Тргу Крајине, постављеној као симбол слободе говора.

Уведен је ред и отклоњене су уочене неправилности око постављених билборда и других рекламних површина на подручју града, па је тако само у првој половини године приход од таксе за рекламне паное повећан за пола милиона КМ у односу на исти период прошле године.

У намјери да се заштити ћирилица, једна од првих промјена нове градске администрације односила се на обавезну употребу ћирилице на свим дигиталним каналима комуникације Града. У том циљу, припремљене су и препоруке за једнаку употребу службених писама ћирилице и латинице код истицања пословних имена правних лица и предузетника на територији града.

Од почетка мандата, градоначелник Драшко Станивуковић се залагао и да системски ријеши питање радника Градске управе са најнижим примањима, што је успјешно и окончано повећањем плата хигијеничаркама које су имале најнижа примања у градској администрацији. Бања Лука је показала и хумано лице, па су у граду означена тзв. хумана паркинг мјеста на више градских паркиралишта од којих ће приход од наплате ићи у хуманитарне сврхе.

Наш град је добио и два парка, и то „Породични парк“ у насељу Росуље – поклон градоначелника суграђанима и „Кајак парк“ у насељу Борик.

Изграђена су игралишта за наше најмлађе суграђане у Мишином Хану и Бронзаном Мајдану, спортски терени у Борику и код ОШ „Бранко Радичевић“, настављена изградња дворане, вртића, обнова више школа, а истовремено теку радови како би се чувена фонтана из Парка „Петар Кочић“ вратила у наш град. Радови су у току и на изградњи првог дајак пристаништа у историји Бање Луке.

Урађен је и први Урбанистички план, након 40 година, којим ће јасно бити дефинисане зоне и план грађења, али и опредјељење да се град шири и развија ка периферији.

Уз обнову улица у Куљанима, Карановцу и другим насељима, очекују нас и крупни инфраструктурни пројекти попут реконструкције и модернизације пута који повезује насеља Петрићевац – Мотике, затим главних саобраћајница у Куљанима, Дебељацима, Пријечанима и Шарговцу, моста у Чесми и Калуђерицама, изградња највећег градског парка, школе у Ади, изградња водоводне и канализационе мреже, али и отварање нових радних мјеста. У плану је и изградња Централног градског спомен обиљежја погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске, за шта је ребалансом предвиђено пола милиона КМ. Предвиђена је и градња мултифункционалног спортског центра на Лаушу (атлетска стаза и стадион).

План је да до краја године буду суфинансирани и приватни вртићи, како би сви они родитељи због недостатка мјеста у јавним вртићима, имали могућност да своје малишане уписују у приватне вртиће, а да Град субвенционише разлику у цијени. Такође, у оквиру подршке пронаталитетној политици предвиђено је да породиље добију новчану подршку и то у виду повећања плате уколико су запослене или у виду директне новчане подршке уколико су незапослене. Највећи до сада биће и грант и подршка за Дом здравља Бања Лука, у оквиру којег је планирана набавка дигиталног мамографа, изградња амбуланте у Драгочају, те директна новчана подршка радницима те здравствене установе. Историјски грант иде и култури и вјерским заједницама.

Такође, припремљена је одлука о нерадној недјељи, а слиједи или ће бити настављен рад и на другим важним инфраструктурним пројектима, што би до краја године значило испуњење преко 90 одсто зацртаних циљева нове градске администрације.

Неки од реализованих пројеката и мјера кроз галерију фотографија…