Окончана трећа сједница: Уведено ново градског признање Плакета „Сестре Гајић“

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Након четири дана рада, окончана је трећа редовна сједница Скупштине града Бање Луке током које су одборници разматрали 70 тачака дневног реда.

Бројне одлуке донесене су током овог засједања, углавном једногласно, а међу њима и одлука да се уведе ново признање које се додјељује поводом Дана града – Плакета „Сестре Гајић“. Ово ново градско признање, које је донесено на иницијативу градоначелника Драшка Станивуковића, додјељиваће се за изузетно хумана дјела.

Одборници су, између осталог, усвојили и приједлоге  одлука о наградама и признањима, поводом 22. априла – Дана града, према којима ће предсједнику Републике Србије, Александру Вучићу бити додијељено највеће градско признање „Кључ Града“. Биљана Чекић, дјевојчица чија је улога у филму „Дара из Јасеновца“ дирнула многе, добиће награду Града младима.

Одлучено је да Златни грб Града Бања Лука буде додијељен: Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Јавној здравственој установи Институту за јавно здравство Републике Српске, Јавној здравственој установи Дом здравља у Бањој Луци, Фонду здравственог осигурања Републике Српске, Јавној установи Студентски центар „Никола Тесла“ Бања Лука, генералу Славку Лисици – постхумно, Тихомиру Левајцу и Ансамблу народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“.

Плакета Града Бања Лука додијељена је: Добрили Кукољ, проф. др Рајку Гњату, Иви Матошевићу, Социјалном центру Caritasa “Ivan Pavao II” – Дом за старије особе, Ради Удовчићу, Мр Бојану Стојнићу, Мирку Арамбашићу, проф. мр Младену Миљановићу, Радославу Ради Савићу, Дарку Савићу, Пливачком клубу „Olymp” Бања Лука, Ронилачком клубу „Делфин“ Бања Лука, Пењачком клубу „Extreme“ и Пери М. Црнчевићу.

Овогодишњу награду Града Бања Лука младима, уз Биљану Чекић, добиће и: Марко Малчић, Ивана Тодоровић, Оливера Шево, Ђорђе Максимовић, Милан Богдановић, Данијел Петровић и Бојан Максимовић.

Одборници Скупштине града Бање Луке на данашњој сједници усвојили су и измјене Одлуке о безбједности саобраћаја на путевима, према којој више неће бити „канџи“ за аутомобиле који су непрописно паркирани, него ће они који направе ову врсту прекршаја имати могућност да у року од седам дана плате казну дупло јефтиније.

Скупштина је данас дала „зелено свјетло“ за више информација о прошлогодишњим активностима у културној дјелатности, о стању и развоју туризма, о активностима удружења грађана, те о активностима удружења која окупљају припаднике националних мањина, цркава и вјерских заједница, као и за више докумената из области просторног уређења, те одлука о продужењу периода закупа под посебним условима за више удружења грађана.

Донесене су и одлуке о утврђивању основице за обрачун ренте, према којој је просјечна коначна грађевинска цијена једног квадратног метра корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју града у 2020. години 922,40 КМ/м2 и иста ће бити основица за обрачун ренте по зонама у 2021. години, као и одлука о вриједности бода за обрачун комуналне накнаде за 2021. годину која за стамбени простор износи 0.00034 КМ и пословни простор 0,0008 КМ.

Данас донесеном Одлуком о додјели јавних површина ради привременог заузимања ЈУ Туристичкој организацији града Бања Лука, омогућено је да се уведе бесплатан интернет у центру града.

У оквиру кадровских питања, Скупштина је са 16 гласова „за“ – именовала Јелену Куртиновић за директора Центра за предшколско васпитање и образовање, те Мариа Милановића за директора Градске развојне агенције.

Галерија фотографија: