Od nedjelje do nedjelje: Oko 3 miliona KM ulaganja u Motike, izgradnja vodovodne mreže u Ulici Goluba Babića, održan Kolegijum Skupštine Grada

Gradski parlamentarci održali su Kolegijum Skupštine Grada, na kojem su dogovorili tri sjednice za narednih deset dana. Banja Luka dobija Kalendar duhovnih i istorijskih događaja, mještani Ulice Goluba Babića novi vodovod, a mještani Motika most.

Ovo su samo neki od događaja koji su obilježili sedmicu koju ispraćamo.

Počela je izgradnja vodovodne mreže u Ulici Goluba Babića u naselju Drakulić. Radove, koji se izvode u okviru investicionog ciklusa „Voda 3“, obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, koji je naglasio da se ulaže u svaki dio našeg grada.

– Započeli smo i radove na vodovodnoj mreži u Ulici Goluba Babića, projekat koji će rješiti višedecenijske probleme desetine domaćinstava – naveo je on.

Oko 3 miliona KM biće uloženo u MZ Motike, a mještane ovog naselja obišao je i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je iskoristio priliku da razgovara sa mještanima i tom prilikom najavio višemilionska ulaganja u to naselje i brzi nastavak radova.

-Razgovarali smo sa mještanima i riješili svu priču oko mosta tj. pristupnog puta kada se most poruši. Postavljamo pontonski most za šta ćemo izdvojiti 50.000 KM  – kazao je gradonačelnik.

Održan je i Kolegijum Skupšine grada Banja Luka, na kojem su utvrđeni termini održavanja čak tri sjednice – dvije vanredne, koje će biti održane 20. i 23. marta, te redovna, koja će biti održana 30. marta.

Banja Luka uskoro dobija Kalendar duhovnih i istorijskih događaja, a tim povodom održan je i inicijalni sastanak sa svim relevantnim udurženjima iz ove oblasti.

Naime, na pripremi kalendara duhovnih i istorijskih događaja od važnosti za naš grad, a s ciljem omasovljavanja ovih događaja učestvuje Grad Banja Luka u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i važnim udruženjima iz ove oblasti.

Tokom ovog sastanaka usaglašeno je i da je potrebno posvetiti veću pažnju velikanima , te je i razmatrana incijativa da gornji dio naselja Starčevica ponese naziv po vojvodi Stepi Stepanoviću. Osim toga razmatrano je i pitanje da se Banjoj Luci vrati pravoslavni vrtić, što je Grad spreman i da podrži.

Tokom protekle sedmice počele su aktivnosti na sanaciji udarnih rupa i drugih oštećenja na saobraćajnicama u užem gradskom području. Radovi se izvode području naselja Centar 1 i 2, kao i u naseljima Borik i Obilićevo.

Osim toga počela je i sanacija oštećenja udarnih rupa na putevima na seoskom području. Ovi radovi izvode se na području prigradskih naselja: Motike, Dragočaj, Mišin Han i Bočac – Agino Selo.

Banja Luka, kao jedna od lokalnih samouprava koja je ostvarila najbolje rezultate u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS), dobila je 90.000 KM nepovratnih sredstva, koja će biti iskorištena za opremanje nove škole u Adi.

U sedmici koju ispraćamo održano je i nekoliko događaja u okviru ovogodišnje kampanje „Za život žena“ koju Grad sprovodi sa udruženjima koja se bore za bolji položaj i veća prava žena u društvu.

Druga sedmica kampanje je sedmica posvećena zdravlju i nosi naziv „Banja Luka grad odgovornih žena“, a u želji da se pokaže kolika je ne samo humanost, već i odgovornost –  zaposlene u Gradskoj upravi Banja Luke danas su učestvovale u akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Zavodu za transfuzijsku medicinu.

Takođe, održano je i predavanje o temi „Zdravlje žena – menopauza“, koje je organizovao Helsinški parlament građana u saradnji sa Gradom Banjom Lukom.

Gradonačelnik Draško Stanivuković pridružio se akciji podrške porodici Milanović iz Česme, kojima su u požaru uništena porodična kuća i radionica.

-Nakon deset dana uz slogu i vrijedne momke pokrili smo kuću, a u planu nam je i obnova radionice. Uskoro ćemo ovu humanu misiju privesti kraju kako bi se naš Jovan Milanović mogao vratiti u svoj dom i nastaviti tamo gdje ga je ovaj nemili događaj nakratko zaustavio – poručio je gradonačelnik.

Predstavnici Grada održali su tokom protekle sedmice sastanak sa delegacijom Gradskog odbora Udruženja lica sa invaliditetom na kome je dogovoreno više mjera za unapređenje položaja ove populacije.

-Usaglasili smo se da je vizija Grada da je Banja Luka grad dobrih ljudi, ljudi koji su otvoreni za sve i po mjeri svih. To znači da ćemo da preduzmemo određene mjere poput zaštite prava na parkiranje na rezervisanim parking mjestima za lica sa invaliditetom i usaglasili smo konkretnu odluku, koja će se naći na narednoj sjednici Skupštine grada Banje Luke – kazao je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Gradonačelnik Draško Stanivuković učestvovao je u akciji za pomoć stanovništvu Turske i Sirije i javljao se na humanitarni broj 17006 tokom sinoćnje emisije BHRT-a pod nazivom „Teleton“.

U sedmici koja je iza nas započete su aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana voda.Tako je održana i akcija čišćenja korita Suturlije i izletišta na toj rijeci, a aktivnosti povodom Dana voda će biti nastavljene i tokom naredne sedmice.

Tokom prošle sedmice održana su dva info dana „U susret kulturi“ , te javni poziv za sufinansiranje projekata udruženja građana iz budžeta Grada u 2023.

Inspirisani sjajnim reakcijama naših sugrađana, ali i brojnih turista i ove godine će u okviru „Banjalučkog proljeća“  biti organizovan Festival uličnih zabavljača „TrotoArt“.

S tim u vezi pozivaju se svi ulični zabavljači i oni koji bi to za ovu priliku željeli da budu da se prijave za učešće na Festivalu koji će u periodu od 16. do 18. juna okupiti umjetnike, koji svojim vedrim duhom, glasom, pokretom, bojom i zvukom zaustavljaju slučajne prolaznike i privlače pažnju svih generacija.