Од недјеље до недјеље: Око 3 милиона КМ улагања у Мотике, изградња водоводне мреже у Улици Голуба Бабића, одржан Колегијум Скупштине Града

Градски парламентарци одржали су Колегијум Скупштине Града, на којем су договорили три сједнице за наредних десет дана. Бања Лука добија Календар духовних и историјских догађаја, мјештани Улице Голуба Бабића нови водовод, а мјештани Мотика мост.

Ово су само неки од догађаја који су обиљежили седмицу коју испраћамо.

Почела је изградња водоводне мреже у Улици Голуба Бабића у насељу Дракулић. Радове, који се изводе у оквиру инвестиционог циклуса „Вода 3“, обишао је и градоначелник Драшко Станивуковић са сарадницима, који је нагласио да се улаже у сваки дио нашег града.

– Започели смо и радове на водоводној мрежи у Улици Голуба Бабића, пројекат који ће рјешити вишедеценијске проблеме десетине домаћинстава – навео је он.

Око 3 милиона КМ биће уложено у МЗ Мотике, а мјештане овог насеља обишао је и градоначелник Драшко Станивуковић, који је искористио прилику да разговара са мјештанима и том приликом најавио вишемилионска улагања у то насеље и брзи наставак радова.

-Разговарали смо са мјештанима и ријешили сву причу око моста тј. приступног пута када се мост поруши. Постављамо понтонски мост за шта ћемо издвојити 50.000 КМ  – казао је градоначелник.

Одржан је и Колегијум Скупшине града Бања Лука, на којем су утврђени термини одржавања чак три сједнице – двије ванредне, које ће бити одржане 20. и 23. марта, те редовна, која ће бити одржана 30. марта.

Бања Лука ускоро добија Календар духовних и историјских догађаја, а тим поводом одржан је и иницијални састанак са свим релевантним удуржењима из ове области.

Наиме, на припреми календара духовних и историјских догађаја од важности за наш град, а с циљем омасовљавања ових догађаја учествује Град Бања Лука у сарадњи са Српском православном црквом и важним удружењима из ове области.

Током овог састанака усаглашено је и да је потребно посветити већу пажњу великанима , те је и разматрана инцијатива да горњи дио насеља Старчевица понесе назив по војводи Степи Степановићу. Осим тога разматрано је и питање да се Бањој Луци врати православни вртић, што је Град спреман и да подржи.

Током протекле седмице почеле су активности на санацији ударних рупа и других оштећења на саобраћајницама у ужем градском подручју. Радови се изводе подручју насеља Центар 1 и 2, као и у насељима Борик и Обилићево.

Осим тога почела је и санација оштећења ударних рупа на путевима на сеоском подручју. Ови радови изводе се на подручју приградских насеља: Мотике, Драгочај, Мишин Хан и Бочац – Агино Село.

Бања Лука, као једна од локалних самоуправа која је остварила најбоље резултате у имплементацији активности у оквиру Пројекта унапређења ефикасности локалних услуга (PIPLS), добила је 90.000 КМ неповратних средства, која ће бити искориштена за опремање нове школе у Ади.

У седмици коју испраћамо одржано је и неколико догађаја у оквиру овогодишње кампање „За живот жена“ коју Град спроводи са удружењима која се боре за бољи положај и већа права жена у друштву.

Друга седмица кампање је седмица посвећена здрављу и носи назив „Бања Лука град одговорних жена“, а у жељи да се покаже колика је не само хуманост, већ и одговорност –  запослене у Градској управи Бања Луке данас су учествовале у акцији добровољног даривања крви у Заводу за трансфузијску медицину.

Такође, одржано је и предавање о теми „Здравље жена – менопауза“, које је организовао Хелсиншки парламент грађана у сарадњи са Градом Бањом Луком.

Градоначелник Драшко Станивуковић придружио се акцији подршке породици Милановић из Чесме, којима су у пожару уништена породична кућа и радионица.

-Након десет дана уз слогу и вриједне момке покрили смо кућу, а у плану нам је и обнова радионице. Ускоро ћемо ову хуману мисију привести крају како би се наш Јован Милановић могао вратити у свој дом и наставити тамо гдје га је овај немили догађај накратко зауставио – поручио је градоначелник.

Представници Града одржали су током протекле седмице састанак са делегацијом Градског одбора Удружења лица са инвалидитетом на коме је договорено више мјера за унапређење положаја ове популације.

-Усагласили смо се да је визија Града да је Бања Лука град добрих људи, људи који су отворени за све и по мјери свих. То значи да ћемо да предузмемо одређене мјере попут заштите права на паркирање на резервисаним паркинг мјестима за лица са инвалидитетом и усагласили смо конкретну одлуку, која ће се наћи на наредној сједници Скупштине града Бање Луке – казао је градски менаџер Бојан Кресојевић.

Градоначелник Драшко Станивуковић учествовао је у акцији за помоћ становништву Турске и Сирије и јављао се на хуманитарни број 17006 током синоћње емисије БХРТ-а под називом „Телетон“.

У седмици која је иза нас започете су активности поводом обиљежавања Свјетског дана вода.Тако је одржана и акција чишћења корита Сутурлије и излетишта на тој ријеци, а активности поводом Дана вода ће бити настављене и током наредне седмице.

Током прошле седмице одржана су два инфо дана „У сусрет култури“ , те јавни позив за суфинансирање пројеката удружења грађана из буџета Града у 2023.

Инспирисани сјајним реакцијама наших суграђана, али и бројних туриста и ове године ће у оквиру „Бањалучког прољећа“  бити организован Фестивал уличних забављача „ТротоAрт“.

С тим у вези позивају се сви улични забављачи и они који би то за ову прилику жељели да буду да се пријаве за учешће на Фестивалу који ће у периоду од 16. до 18. јуна окупити умјетнике, који својим ведрим духом, гласом, покретом, бојом и звуком заустављају случајне пролазнике и привлаче пажњу свих генерација.