Градоначелник након састанка са превозницима, синдикатом и родитељима и старатељима: Нашли смо привремено рјешење, ребаланс и даље неопходан, састаћемо се поново наредне седмице

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић састао се данас са представницима репрезентативне Синдикалне организације Градске управе Града Бање Луке, представницима јавног превоза, као и родитељима и старатељима особа са потешкоћама у развоју.

На састанку је било разговора о тренутној ситуацији, а која је изазвана неусвајањем ребаланса буџета за 2023. годину.

Како је градоначелник поручио након састанка, оно што је најизазовније у свему овоме јесте борба, која није политичка, него борба која нажалост иде преко леђа радника, студената, средњошколаца, јавног превоза, родитеља и старатеља особа са потешкоћама у развоју.

-Покушао сам да позовем предсједника Скупштине Града чак два пута, да разговарамо, обавијестио сам га да имам састанке, те да сви заједно треба да сједнемо и разговарамо. Морам да кажем да је претходно руководство Скупштине показало рационалност, у критичним ситуацијама, ми смо разговарали и договарали. Ипак, ово руководство Скупштине није спремно на разговор. Ми смо свјесни да нам иду празници. Како људе пустити без плата и кориснике без средстава за његу и помоћ? Стога, ја сам контактирао директорицу Центра за социјални рад и рекао да немамо та средства у буџету која се од нас траже. Једино рјешење јесте да директорица Центра за социјални рад и ја потпишемо наредбу да се средства, која је Влада Републике Српске дозначила, дозначе људима који брину о дјеци са потешкоћама у развоју. Из разговора сам схватио да она то жели, али ипак, она јутрос за то није била спремна, није хтјела. То је њена одлука. Ја сам то потписао, без ње. Имам храброст за то, преузео сам одговорност, а пронашли смо и законско упориште, иако ово закон није баш најбоље и најпрецизније одредио. Данас ће због мог потписа ови људи добити 100 одсто инвалиднине за новембар и 50 одсто средства за туђу његу и помоћ за децембар мјесец, дакле укупно 5 хиљада корисника – казао је градоначелник.

Поручио је како је нашао и привремено рјешење и за раднике Градске управе и исплате плата.

-Недостаје нам новац да исплатимо плате нашим радницима. Бања Лука није добила ребаланс, зато су плате и угрожене. Донио сам одлуку да ће умјесто плате за прву помоћ нашим радницима бити исплаћен регрес у износу од 500 КМ. Оно што можемо у складу са законом јесте да им пустимо и 60 посто плате, 10. јануара доносимо ту одлуку. Видјећемо да ли ће се нешто десити у међувремену, да исплатимо и 100 посто. Регрес планирани од 750 КМ биће повећан на 900 КМ, уз повећање плате од 150 КМ. Морам да кажем да су радници добили увећање плате, прво након 17 година и то за 250 КМ – казао је он.

Истакао је како је заједно са директором Центра за предшколско васпитање и образовање нашао начин да се исплате и плате радницима Центра, који су на боловању, као и привремено рјешење за јавни превоз.

-На нашу одговорност ћемо потписати да радници Центра за предшколско васпитање и образовање добију плате, они који су на боловању. Потписаћемо тај уговор директор Јокановић и ја. Трећа ствар, јесте јавни превоз. Хвала господину Мијићу који је овдје у име свих превозника. Ми каснимо са исплатом обавеза према њима. Њихова порука је да ће на мој ауторитет наставити да возе до Православне нове године, док су туристи ту. Показаћемо одговорност према 9. јануару, празницима, али већ око Православне нове године сједамо са њима. Они плаћају оно што ми не можемо. Скупштина нек каже што више не жели да подржи субвенције, али свеједно дуг који имамо према превозницима – остаје  – истакао је он.

Казао је како и даље настављају да се боре, те да је, бар на мало ублажен проблем за празничне дане.

Предсједник репрезентативне Синдикалне организације Градске управе Града Бање Луке, Радислав Гојковић истакао је како су ове ствари са градоначелником договорене на раније одржаном састанку.

-Добили сте сазнање да постоји могућност да не добијемо редовну плату, заказали смо сједницу Синдиката. Обратили смо се предсједнику Скупштине и градоначелнику да нађу рјешење, како радници не би испаштали. Нас интересује зарађена децембарска плата. Договорили смо да се исплати регрес јер је усвојен буџет, то је прелазно рјешење. Тражимо да се у што краћем року ријеши децембарска плата, ми сада реагујемо на вријеме. Такође, као што је и градоначелник рекао, договорили смо и повећање плата у овој години. Завршићемо у јануару колективни уговор, да јануарска плата буде увећана за све раднике – истиче Гојковић.

У име аутопревозника, Дејан Мијић потврдио је да ће наставити са редовним јавним превозом до Православне нове године.

-Након тога, поново ћемо сјести са градоначелником. Он нам је дао увјерење да ће покушати да изнађе могућност, а надам се да ће и Скупштина реаговати овако. Дуг према пет предузећа који обављају ову дјелатност, јавни превоз, нарастао је за милион и 500 хиљада КМ, што је заиста велики дуг. Ми желимо да се захвалимо добављачима, који све ово пролазе са нама, као и нашим радницима. Ипак, због ове ситуације не можемо ни да повећамо плате нашим радницима. Можете да укинете одређене одлуке и субвенције и да почнемо са наплатом по пуној цијени. Одговорност мора бити на Скупштини и Градској управи – казао је он.