Од 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица у Дому здравља

Од 1. јануара наредне године у здравственим установама Републике Српске здравствена заштита ће се искључиво остваривати на основу електронске картице осигураника, те представници Фонда за здравствено осигурање Републике Српске позивају све грађане који још нису преузели своју електронску картицу да то учине до краја ове године.

-Више неће бити могуће без електронске здравствене картице приступити електронском картону пацијента нити у апотеци подићи лијек на рецепт. Искључивом употребом електронске картице евентуалне грешке и потенцијалне злоупотребе система неће бити могуће, јер се сада у пракси знају дешавати грешке усљед погрешног уношења матичног броја или имена и презимена осигураника. Електронска картица управо спријечава да се дешавају ове грешке, обезбјеђујући јединствену идентификацију корисника, елиминише потребу за ручним уношењем података, а самом осигуранику омогућава бољу контролу и заштиту личних података – наведено је у саопштењу.

Подсјећају, тренутно је у Републици Српској активна је 913.401 електронска картица, док је остало још неуручених електронских картица, а највише је случајева да су грађани подносили захтјев за израду електронске картице, али никада нису дошли да је преузму. Зато је јако важно да до краја године грађани преузму своју електронску картицу, како би почетком наредне године несметано могли да остварују право на здравствену заштиту.

Подсјећамо и да електронске здравствене картице више немају рок важења, а осигурана лица која имају картице које су раније израђене и на којима је назначен рок важења, могу да их користе и након истека назначеног рока, све док имају утврђен статус осигураног лица у обавезном здравственом осигурању.

Подсјећају да здравственом картицом се доказује својство осигураника, односно осигураног лица и на основу ње се остварује здравствена заштита.