Oбјављен међународни програм „ТротоАрта“ – Бања Лука дочекује умјетнике из више земаља из региона и Европе

Међународни програм Фестивала уличних забављача „ТротоАрт“ ове године у Бању Луку доводи умјетнике из: Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније, Швајцарске и Француске.

У Бањој Луци ће први пут бити изведена урбана опера на отвореном „Велике лутке и добошари“, коју ће у оквиру „ТротоАрта“ извести „Транс Експрес циркус“ из Француске. Наступиће укупно 14 умјетника костимирани у три огромне лутке у пратњи добошара, а програм ће укључивати нека од најпопуларнијих музичких дјела. „Велике лутке и добошари“ су на програму у суботу, 17. јуна од 21:00 час, а мјесто извођења опере је Улица краља Петра I Карађорђевића (почетак програма је код Банског двора, са дефилеом ка Тргу Крајине).

Група „Хаос аниматори“ из Новог Сада ће се најмлађој публици представити у оквиру отварања фестивала у петак, 16. јуна у 20:30 часова на Тргу Крајине. Они ће извести програм који укључује: џина на штулама, игре без граница, жонглерски перформанс, акробатски перформанс, LED пауницу и LED крила, ватрени шоу, ватерени подијум, ватерну виолину, те пиротехнички шоу.

Швајцарску ће ове године представљати Ева Чермак, умјетница која изводи занимљив улични шоу под називом „Сењора Гомез“. Ева ће током свог наступа насмијати посјетиоце „ТротоАрта“, те их укључити у извођење њеног перформанса. Наступи ће се одржати 17. и 18. јуна у послијеподневним часовима на неколико локација дуж градског шеталишта у центру града.

Из Новог Сада долази и група „The Bad Week“, а ради се о блуз бенду састављеном од аутохтоних уличних свирача. Овај јединствени тројац је, поред обрада, већински орјентисан на амерички кантри блуз стил, а кроз наступе је створио и ауторски репретоар који је преточен у албум „So It Was“  објављен 2022. године. Бенд је имао у запажено учешће у оквиру пројекта „Supertalent“ у које је стигао до самог финала. На „Тротоарту“ ће наступити у суботу, 17. јуна са почетком у 19:30 часова код Народног позоришта Републике Српске.

Тамбурашки оркестар Општине Семељци, Хрватска, одржаће два концерта, и то 17. јуна од 18:00 часова и 18. јуна у 12:30 часова, оба код Народног позоришта Републике Српске. Оркестар броји 25 тамбураша, а њихов наступ и програм ће бити занимљиви свим љубитељима добре музике.

Група „Театроск“ из Скопља ће се представити са перформансима – живе статуе – које ће и ове године бојом, музиком и занимљивим наступом уљепшати амбијент Господске улице. Живе статуе су на програму 16. и 17. јуна од 19:00 часова.

Иначе, фестивал „ТротоАрт“ биће одржан у периоду од 16. до 18. јуна, у организацији Града Бања Лука и Градског тамбурашког оркестра. Фестивал се реализује уз суфинансирање од стране Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, а подршку су пружили и Мисија ОЕБС-а у БиХ, „Бањалучка пивара“ а.д. Бања Лука, портал „Српска инфо“ и „Нова банка“ а.д. Бања Лука.