Обиљежено 20 година од смрти генерала Талића, помену присуствовао и градоначелник

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Данас је у Пискавици обиљежено 20 година од смрти команданта Првог крајишког корпуса и начелника Генералштаба Војске Републике Српске, генерала – пуковника Момира Талића.

Обиљежавању су присуствовали и представници Града, предвођени градоначелником Драшком Станивуковићем, који је нагласио како за је за њега велика част што је управо данас у Пискавици.

– Ја сам она генерација која је рођена када се све то дешавало, а имао сам свега десет година када је генерал Талић умро. О нашим генералима мало тога можемо прочитати, а чути можемо само на овим мјестима. Ја данас, као онај који треба пламен наше борбе и свијеће да преносим даље, сазнајем од вас много тога, али слушам и памтим – казао је он.

Поручио је да је важно нагласити да сви они који су се одлучили на постављање бисте генералу – пуковнику Талићу,  је доказ да су урадили најбољи могући посао.

-Порука за све нас је да наставимо овим путем. Наши генерали су наши путокази куда требамо ићи и куда смо морали проћи да би данас били своји на своме, постојани и да би данас имали Републику Српску. Захваљујем се свим организаторима, продици Момира Талића и мјештанима Пискавице. Надам се да ћете наредних година овдје, на обиљежавање да поведете ваше синове, кћери и унуке, да и они чују и науче. То је наша порука и наша дужност – истакао је градоначелник.

Код споменика генералу Талићу служен је помен, а прије тога је положено цвијеће на његов гроб.

Поред градоначелника Станивуковића и представника Града, обиљежавању су присуствовали чланови породице, представници Града Приједор и дургих локалних заједница, мјештани Пискавице, команданти ратних јединица, те борци Војске Републике Српске.