Oбуке за средњошколце о значају цивилне заштите

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице, на основу закључка Градског штаба за ванредне ситуације (ГШВС), извео је планирану теоретску обуку за ученике 11 бањалучких средњих школа (јавних установа) у периоду од октобра 2017. до фебруара 2018. године.

Обука је изведена на тему: „Мјесто и улога цивилне заштите у јединственом систему безбједности Републике Српске и Босне и Херцеговине“.

Настави је присуствовао укупно 41 разред (по један први и други, 14 трећих и 25 четвртих разреда), односно укупно 895 ученика.

-Циљ предметне едукације ученика средњошколског узраста је био да се исти упознају са значајем цивилне заштите у друштву. Током едукације испољена је изузетна заинтересованост ученика средњошколског узраста за наведену област, што је резултирало пријавом великог броја добровољаца (88) за учешћем у јединицама цивилне заштите опште намјене – рекли су из надлежног одсјека.

Такође, у октобру је изведена тактичко-показна вјежба за ученике у двије основне школе, и то „Иван Горан Ковачић“ и „Вук Стефановић Караџић“, с циљем да се ученици основношколског узраста упознају са мјерама заштите и спашавања у ванредним ситуацијама.

Одсјек за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице ће у марту ове године наставити са извођењем едукације у преостале четири приватне средње школе на подручју Бање Луке, а са почетком сљедеће школске године, едукација ће се изводити у свим средњим школама по планираним специфичним темама.