Ниче још једна зелена оаза у центру града: Градоначелник обишао радове на изградњи парка књиге

Почели су радови на изградњи још једног парка – „парка књиге“ и то на локацији између Народног позоришта Републике Српске и новог центра културе “Куће Милановића”, првог културног центра који Бања Лука добија након 100 година.

Радове на овој локацији обишао је градоначелник Драшко Станивуковић, истакавши да је ово један од пет нових паркова који ће бити изграђени у наредном периоду.

– Парк књиге који градимо уз Народно позориште, као установу од културног и националног значаја, пружиће свим нашим суграђанима јединствен угођај. Увјерен сам да ће по завршетку радова ова локација постати једна атрактивна оаза оплемењена богатом и необичном хортикултуром у којој ће радо боравити све генерације наших суграђана – поручио је градоначелник.

Како је казао, на овој локацији биће и посебно уређен дио намијењен излагачима књига, гдје ће за сви љубитељи писане ријечи моћи истински уживати, док ће у централном дијелу парка бити постављен Споменик Кулин бану.

– У централном дијелу парка биће постављен Споменик Кулину бану укупне висине осам метара са најстаријом трговачком повељом исписаном ћириличним писмом која почиње ријечима “У име Оца и Сина и Светога духа“. Кроз изградњу овог споменика, Централног спомен-обиљежја али и Споменика Твртку I Котроманићу желимо послати поруку да смо опредијељени да радимо и на развоју споменичке културе нашег града, која је била запостављена – казао је Станивуковић.

Градоначелник је додао да ће нови парк бити обогаћен додатним садржајима, новим клупама и другим мобилијаром.

Подсјећамо поред овог парка ради се и на изградњи парка посвећеног краљу Твртку I Котроманићу, краљу Срба, Босне, приморја и западних страна, највећег градског парка код ТЦ „Делта Планет“, Ћириличног парка, као и да ће ускоро почети радови на изградњи парка посвећеног Велиздајничком процесу.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић