Нерадни дани поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Поводом предстојећих новогодишњих и божићних празника, те обиљежавања и празновања Дана Републике Српске обавјештавамо грађане Бање Луке о нерадним данима, те измијењеном радном времену за правна лица и предузетнике, који послују на подручју града Бање Луке и дежурству матичара Градске управе.

У складу са Законом о празницима Републике Српске, Законом о Дану Републике Српске и Одлуком о начину обиљежавања и празновања Дана Републике Српске нерадни дани су:

  •  1. и 2. јануар 2023. године (недјеља и понедјељак),
  •  9. јануар (понедјељак) – Дан Републике Српске

У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

У дане православног Божића, који је по Закону о празницима Републике Српске („Службени гласник Републике Српске“, број 43/07) вјерски празник, за вјернике православне вјероисповијести, нерадни дани су:

6. јануар – Бадњи дан

7. јануар – Божић

Радници православне вјероисповијести имају право на плаћени изостанак са радног мјеста у те дане.

Нерадни дани и дежурства у Градској управи

У складу са Законом о празницима Републике Српске, због обиљежавања новогодишњих и божићних празника, Градска управа Града Бање Луке неће радити у понедјељак 2. јануара, у петак – 6. јануара , као ни у понедјељак 9. јануара 2023. године

Из Одјељења за општу управу напомињу да ће у те дане за евентуалне хитне случајеве – случајеве смрти лица, чији је упис у МК умрлих неодложан ради превоза тијела ван територије БиХ, бити организовано телефонско дежурство матичара.

Матичари се могу контактирати 2, 6, и 9. јануара у термину од 8.00 до 13.00 часова путем телефона број: 051 244 – 444. За сваки дан дежурства позив ће бити прослијеђен дежурном матичару.

Радно вријеме за празнике

Законом је прецизирано да у дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединица локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

У недјељу, 1. јануара, као и на Дан Републике Српске – 9. јануара, а у складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бања Лука раде:

– у времену од 00.00 до 24.00 часа правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама, те

– у времену од 8.00 до 21.00 час – трговине на мало погребном опремом.

Наведени субјекти могу да раде и 2. јануара (понедјељак) у горе наведеном радном времену.

У понедјељак, 2. јануара од 8.00 до 16.00 часова могу да раде и правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност, те трговачки центри у времену од 8.00 до 22.00 часа.

Продужено радно вријеме угоститељима до 28. јануара

Када је ријеч о угоститељским објектима, за вријеме празника, све до 28. јануара, а у складу са Закључком градоначелника, угоститељски објекти, осим оних у стамбеним зградама, радити дуже у односу на уобичајено радно вријеме.

Сви угоститељски објекти, укључујући и објекте смјештене у стамбено-пословним објектима колективног становања могу радити у неограниченом радном времену:

– 01.01.2023. године,

– 02.01.2023. године

– 07.01.2023. године и

– 14.01.2023. године.

У остале дане наведеног периода, угоститељски објекти искључиво смјештени ван стамбено-пословних објеката колективног становања могу радити у радном времену дужем у односу на радно вријеме прописано Одлуком о радном времену, и то:

Ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће и угоститељски објекти за пиће:

од 07.00 до 01.00 час, радним данима,

од 07.00 до 02.00 часа, викендом (петак и субота).

Угоститељски објекти којима је додијељен знак квалитета „златна кашика“:

од 07.00 до 02.00 часа, радним данима,

од 07.00 до 03.00 часа, викендом (петак и субота).

Ноћни клубови (диско-барови, диско-клубови/дискотеке и ноћни барови):

од 19.00 до 04.00 часа,

од 19.00 до 05.00 часа, викендом (петак и субота).

Салони за посебне прилике (свадбени салони и сл.):

од 07.00 до 04.00 часа.

У наведеном периоду угоститељски објекти, смјештени у стамбено-пословним објектима колективног становања, раде у складу са радним временом прописаним Одлуком, и то: од 07.00 до 23.00 часа, радним данима и викендом (петак и субота).

Угоститељски објекти смјештени у стамбено-пословним објектима колективног становања, којима је додијељен знак квалитета „златна кашика“ раде од 07.00 до 24.00 часа, радним данима, а од 07.00 до 01.00 час, викендом (петак и субота).

Закључак је донесен на захтјев Занатско-предузетничке коморе регије Бања Лука, ради указане потребе за дужим радом угоститељских објеката, у вријеме новогодишњих празника.

Дом здравља и дежурна апотека

Дом здравља радиће по празничном распореду, који можете погледати овдје.

Дежурна апотека за вријеме новогодишњих празника биће „1. мај“ у Улици Милана Тепића.