Наставак сједнице: Размотрене бројне одлуке, усаглашене априлске награде

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Одборници Скупштине града Бање Луке на данашњој сједници размотрили су бројне значајне одлуке, међу којима и она којом се умјесто досадашњих „канџи“ за аутомобиле који су непрописно паркирани, уводи нова пракса којом ће возачима бити олакшана досадашња компликована процедура у вези са деблокирањем возила.

Грађанима је то и једноставније и повољније, према ријечима градоначелника Драшка Станивкуковића – него да се користе канџе за аутомобиле.

Према новој одлуци, како је казао – они који направе ову врсту прекршаја имаће могућност да у року од седам дана казну плате дупло јефтиније за разлику од „канџе“ за коју се плаћао пун износ.

Размотрене су и одлуке које се односе на утврђивање назива улица, попут нове улице у насељу Шарговац која ће добити назив Улица Шарговачких ђака, те више улица у насељима Ада и Мотике.

По први пут Бања Лука ће да се захвали породици Гајић, јер је на иницијативу градоначелника Станивуковића, предвиђено да ново градско признање носи назив Плакета „Сестре Гајић“.

Како је казао градоначелник, ова Плакета ће се додјељивати оним особама које учине најхуманије дјело и подвиг.

-Та прича је синоним тога да док се борите за проналазк лијека за другу дјецу, а знате да ваша дјеца неће дочекати ту врсту подршке, то је нешто што је надљудски напор и истрајност – навео је он.

Градоначелник каже да су се током данашњег засједања Скупштине усагласили и у вези са додјелом највећег градског признања предсједнику Републике Србије, Александру Вучићу.

Како је наведео,  постигунт је потпуни консензус и уопште, како је оцијенио, ресорна Комисија је јединствено радила.

Према приједлозима за априлске награде који су данас разматрани, дјевојчица чија је улога у филму „Дара из Јасеновца“ дирнула многе – Биљана Чекић добитник је награде Града младима.

Размотрена је и одлука о утврђивању основице за обрачун ренте, према којој је просјечна коначна грађевинска цијена једног квадратног метра корисне површине стамбеног и пословног простора на подручју града у 2020. години 922,40 КМ/м2 и иста ће бити основица за обрачун ренте по зонама у 2021. години. Накнаду за ренту плаћају правна и физичка лица која, као инвеститори граде трајне или привремене објекте, или врше реконструкцију, доградњу или надоградњу постојећих објеката или легализацију бесправно саграђених објеката на градском грађевинском земљишту.

Одборници су разматрали и одлуку о вриједности бода за обрачун комуналне накнаде за 2021. годину, која је предложена за стамбени простор у износу од 0.00034 КМ, а за пословни простор у износу од 0,0008 КМ.

Одлуком о додјели јавних површина ради привременог заузимања ЈУ Туристичкој организацији града Бања Лука, која је такође данас била пред одборницима, стекли су се услови за увођење бесплатаног интернета у центру града.

Осим бесплатног интернета, грађани Бање Луке добиће и додатна два сити лајта за промоцију туристичког садржаја града који доприноси модернизацији и оплемењивању јавних површина у Бањој Луци, а планирано је и постављање првог дефилибратора у БиХ.

Такође, на данашњем дневном реду било је више информација о прошлогодишњим активностима у културној дјелатности, о стању и развоју туризма, о активностима удружења грађана, те о активностима удружења која окупљају припаднике националних мањина, цркава и вјерских заједница, као и више докумената из области просторног уређења, те одлука о продужењу периода закупа под посебним условима за више удружења грађана.

Градски парламент наставиће са радом сутра, 6. априла у 9.00 часова, када ће бити и гласање о свим размотреним тачкама дневног реда.

Фото галерија: