Narandžasti dan: Pozovi SOS telefon 1264 – „Nisi sama“

 Foto: Grad Banja Luka

Foto: Grad Banja Luka

Banja Luka na Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, koji se obilježava svakog 25-og u mjesecu, skreće pažnju na borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama.

Tim povodom, danas je dodatno promovisan SOS telefon 1264 uz poruku „Nisi sama“, a putem kojeg žrtve nasilja u porodici ili drugih oblika rodno zasnovanog nasilja mogu dobiti psihološku podršku, informacije o zaštiti svojih prava i procedurama zaštite prava pred institucijama. Fondacija „Udružene žene“ Banja Luka ima dugogodišnje iskustvo u pružanju psihološke podrške ženama i djeci žrtvama nasilja putem ovog SOS telefona koji je je aktivan 24 časa.

– Odlučili smo da ovog 25-tog u mjesecu SOS broj 1264 objavimo na najvidljivijim mjestima u centru grada, kako bismo skrenuli pažnju na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i kako bi one znale da nisu same. Rješenje postoji i zbog toga je važno promovisti SOS broj i pričati o ovoj, za mnoge još uvijek, tabu temi – rekla je šef Tima za komunikaciju Gradske uprave Tanja Vukomanović.

Ona je podsjetila da je Grad 25. maja sa nevladinim organizacijama obilježio Narandžasti dan puštenjem balon sa SOS brojem telefona, dijeljenjem promotivnih letaka i nekoliko aktivnosti kod govornice u centru grada.

– Mnogi ljudi misle da je nasilje privatna stvar, žrtve da su same u ovom problemu, a često i da su odgovorne što je do toga došlo. Nasilje nije privatna stvar, žrtva nije kriva i svi zajedno treba da se uključimo i širimo svijest o ovom problemu – rekla je ona.

Obilježavanju Narandžastog dana pridružilo se i Gradsko pozorište „Jazavac“ koje će tokom izvođenja predstave „Pidžama za šestoro“ 27. juna – posjetiocima podijeliti promotivne maske SOS telefona (1264).

Iz Fondacije „Udružene žene“ naveli su da se ovog 25. juna poseban fokus stavlja na žene, žrtve ratne torture, žene koje su bile izložene seksualnom nasilju u ratu.

-Na teritoriji grada Banja Luka je 2013. godine potpisan protokol o uspostavljanju mreža podrške koje čine institucije i nevladine organizacije sa ciljem pružanja kompletnije podrške žrtvama-svjedokinjama  ratnih zločina i rodno zasnovanog nasilja. Mreža podrške je definisala  aktivnosti potpisnika Protokola u skladu sa postojećim zakonskim nadležnostima, čime je unapređen stepen politika komuniciranja i međusobnog informisanja institucija i nevladinih organizacija u postupku pružanja sveobuhvatne podrške – naveli su iz ove Fondacije.

Naime, Grad Banja Luka se sa Fondacijom „Udružene žene“, Helsinškim parlamentom građana, „Zdravo da ste“ i „Oštra Nula“ aktivno uključio u borbu protiv svih oblika nasilja nad ženama kroz prevenciju nasilja, prijavu nasilja, edukaciju i osvještavanje o ovom negativnom trendu u našem društvu.