Наранџасти дан: Позови СОС телефон 1264 – „Ниси сама“

 Фото: Град Бања Лука

Фото: Град Бања Лука

Бања Лука на Наранџасти дан – дан борбе против насиља над женама и дјевојчицама, који се обиљежава сваког 25-ог у мјесецу, скреће пажњу на борбу против свих облика насиља над женама.

Тим поводом, данас је додатно промовисан СОС телефон 1264 уз поруку „Ниси сама“, а путем којег жртве насиља у породици или других облика родно заснованог насиља могу добити психолошку подршку, информације о заштити својих права и процедурама заштите права пред институцијама. Фондација „Удружене жене“ Бања Лука има дугогодишње искуство у пружању психолошке подршке женама и дјеци жртвама насиља путем овог СОС телефона који је је активан 24 часа.

– Одлучили смо да овог 25-тог у мјесецу СОС број 1264 објавимо на највидљивијим мјестима у центру града, како бисмо скренули пажњу на проблем насиља над женама и дјевојчицама и како би оне знале да нису саме. Рјешење постоји и због тога је важно промовисти СОС број и причати о овој, за многе још увијек, табу теми – рекла је шеф Тима за комуникацију Градске управе Тања Вукомановић.

Она је подсјетила да је Град 25. маја са невладиним организацијама обиљежио Наранџасти дан пуштењем балон са СОС бројем телефона, дијељењем промотивних летака и неколико активности код говорнице у центру града.

– Многи људи мисле да је насиље приватна ствар, жртве да су саме у овом проблему, а често и да су одговoрне што је до тога дошло. Насиље није приватна ствар, жртва није крива и сви заједно треба да се укључимо и ширимо свијест о овом проблему – рекла је она.

Обиљежавању Наранџастог дана придружило се и Градско позориште „Јазавац“ које ће током извођења представе „Пиџама за шесторо“ 27. јуна – посјетиоцима подијелити промотивне маске СОС телефона (1264).

Из Фондације „Удружене жене“ навели су да се овог 25. јуна посебан фокус ставља на жене, жртве ратне тортуре, жене које су биле изложене сексуалном насиљу у рату.

-На територији града Бања Лука је 2013. године потписан протокол о успостављању мрежа подршке које чине институције и невладине организације са циљем пружања комплетније подршке жртвама-свједокињама  ратних злочина и родно заснованог насиља. Мрежа подршке је дефинисала  активности потписника Протокола у складу са постојећим законским надлежностима, чиме је унапређен степен политика комуницирања и међусобног информисања институција и невладиних организација у поступку пружања свеобухватне подршке – навели су из ове Фондације.

Наиме, Град Бања Лука се са Фондацијом „Удружене жене“, Хелсиншким парламентом грађана, „Здраво да сте“ и „Оштра Нула“ активно укључио у борбу против свих облика насиља над женама кроз превенцију насиља, пријаву насиља, едукацију и освјештавање о овом негативном тренду у нашем друштву.