Модернизација саобраћаја у Бањој Луци: Нови кружни ток код „Екватора“ у функцији

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Нови, највећи кружни ток у нашем граду је и званично у функцији.

Наиме, завршетком радова на овом локалитету и пуштањем у рад ове раскрснице знатно је повећана фреквенција возила и побољшана саобраћајна комуникација у овом дијелу нашег града.

-Бања Лука је добила своју највећу кружну раскрсницу и заиста, ово представља једну нову, урбану епоху развоја Бање Луке. Наша идеја је била првенствено једна саобраћајна фунцкионалност, коју смо и добили. Овдје се ради о једној великој кружној раскрсници која у својој унутрашњости има још неколико острва, а све то на најбољи могући начин третира саобраћај на овом дијелу града – казао је ово градоначелник, Драшко Станивуковић.

Пуштањем у саобраћај највеће кружне раскрснице код „Екватора“, концепт једносмјерног саобраћаја је скоро па у потпуности завршен, а нова кружна раскрсница само је једна у низу мјера које градска администрација предузела како би нови концепт саобраћаја заживио у потпуности.

Подсјећамо, у протеклом периоду завршени су радови на проширењу саобраћајница у Алеји Светог Саве и у Улици Вука Караџића, које су добиле три односно четири саобраћајне траке.

Наиме, овим интервенцијама у саобраћају код потеза Народне скупштине Републике Српске ка згради М:тела и Медицинској електроници измјештен је ивичњак, али су и проширене саобраћајне траке.

Уз све то, постављени су и „паметни семафори“, који ће у складу са обимом саобраћаја прилагођавати своје сигнале, као и унапређење безбједности бициклиста постављањем физичких баријера, односно стубића који раздвајају бициклистичке траке од саобраћајних.

Паралелно са свим овим радовима, додатно се приступило и оним који се тичу изградњи платформи за аутобуска стајалишта.

Подсјећамо, формирање једносмјерног одвијања саобраћаја једна  је од низа мјера и активности за побољшање одвијања саобраћаја у централној градској зони, односно мјера која ће допринијети бољем одвијању саобраћаја и развоју јавног превоза и бициклистичког саобраћаја, а што и представља визију развоја града по принципима одрживе урбане мобилности.

Из Одјељења за саобраћај и путеве користе прилику да сугрђане још једном позову на додатни опрез и на разумијевање, као и да поштују саобраћајне прописе и знакове.