Počelo obilježavanje Svjetskog dana voda: Mnogobrojni građani čistili Suturliju

Mnogobrojni sugrađani pridružili su se danas akciji čišćenja i uređenja korita rijeke Suturlije, kao i izletišta na ovom lokalitetu, koju je povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, organizovao banjalučki “Vodovod”.

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Grada, a ovlašteni potpisnik Odjeljenja za komunalne poslove, Boriša Mandić poručio je kako uskoro počinje izgradnja prvog prečistača otpadnih voda.

-Krajem ove godine, najkasnije početkom naredne, počećemo sa izgradnjom prvog prečistača otpadnih voda na ušću rijeke Crkvene u Vrbas. Ovo danas je dio globalne kampanje, koja je usmjerena na podizanje svijesti o značaju vode i zaštiti pitke vode – rekao je on.

Današnjoj velikoj akciji pridružili su se mnogobrojnik sugrađani, a među njima i đaci, sportisti, rekreativci, kao i radnici “Vodovoda” i drugih gradskih institucija.

Direktor preduzeća “Vodovod a.d. Banja Luka” Predrag Duduković, izazio je zadovoljstvo i iskoristio priliku da se zahvali svima na odzivu, naglasivši kako današnja akcija jasno pokazuje da ipak nije tačna priča da ljudi ne žele da brinu o svojoj okolini.

-Ljude treba samo podstaći i oni su spremni da čuvaju prirodu – kazao je on.

Podsjećamo, povodom 22. marta – Svjetskog dana voda, „Vodovod“ a.d. Banja Luka organizuje niz aktivnosti.
Pored današnje akcije, u obilježavanju ovog dana učestvovaće i najmlađi, a djeca iz vrtića Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u utorak, 21. marta obići Fabriku vode.

-Na sam Dan voda, 22. marta u „Staklencu“ i u Parku „Petar Kočić“ predviđena je dodjela nagrada za tri najbolja video-rada i zahvalnica, te promocija „Vodovoda“, njegove savremene mehanizacije i promjena koje svako od nas može da napravi, kao i promocija sportskih klubova koji su povezani s vodom i njihove opreme – naveli su iz ovog preduzeća.

Pod sloganom „Misli globalno, djeluj lokalno“ ove godine želimo da srednjoškolci pokažu svoju kreativnost kroz video-radove i pridruže nam se u nastojanju da ubrzamo neophodne promjene u načinu na koji se odnosimo, na koji koristimo i upravljamo našim vodnim resursima. Prezentacija radova biće održana u ponedjeljak, 20. marta 2023. godine u Domu omladine.