Почело обиљежавање Свјетског дана вода: Многобројни грађани чистили Сутурлију

Многобројни суграђани придружили су се данас акцији чишћења и уређења корита ријеке Сутурлије, као и излетишта на овом локалитету, коју је поводом 22. марта, Свјетског дана вода, организовао бањалучки “Водовод”.

Овом догађају присуствовали су и представници Града, а овлаштени потписник Одјељења за комуналне послове, Бориша Мандић поручио је како ускоро почиње изградња првог пречистача отпадних вода.

-Крајем ове године, најкасније почетком наредне, почећемо са изградњом првог пречистача отпадних вода на ушћу ријеке Црквене у Врбас. Ово данас је дио глобалне кампање, која је усмјерена на подизање свијести о значају воде и заштити питке воде – рекао је он.

Данашњој великој акцији придружили су се многобројник суграђани, а међу њима и ђаци, спортисти, рекреативци, као и радници “Водовода” и других градских институција.

Директор предузећа “Водовод а.д. Бања Лука” Предраг Дудуковић, изазио је задовољство и искористио прилику да се захвали свима на одзиву, нагласивши како данашња акција јасно показује да ипак није тачна прича да људи не желе да брину о својој околини.

-Људе треба само подстаћи и они су спремни да чувају природу – казао је он.

Подсјећамо, поводом 22. марта – Свјетског дана вода, „Водовод“ а.д. Бања Лука организује низ активности.
Поред данашње акције, у обиљежавању овог дана учествоваће и најмлађи, а дјеца из вртића Центра за предшколско васпитање и образовање у уторак, 21. марта обићи Фабрику воде.

-На сам Дан вода, 22. марта у „Стакленцу“ и у Парку „Петар Кочић“ предвиђена је додјела награда за три најбоља видео-рада и захвалница, те промоција „Водовода“, његове савремене механизације и промјена које свако од нас може да направи, као и промоција спортских клубова који су повезани с водом и њихове опреме – навели су из овог предузећа.

Под слоганом „Мисли глобално, дјелуј локално“ ове године желимо да средњошколци покажу своју креативност кроз видео-радове и придруже нам се у настојању да убрзамо неопходне промјене у начину на који се односимо, на који користимо и управљамо нашим водним ресурсима. Презентација радова биће одржана у понедјељак, 20. марта 2023. године у Дому омладине.