Нова велика инвестиција: Кућа Милановића постаће центар бројних друштвених садржаја

 Фото: Д. Ракита

Фото: Д. Ракита

Кућа Милановића биће комплетно обновљена, а након реконструкције постаће центар окупљања и одржавања културних манифестација.

До 5. децембра отворен је тендер за избор извођача радова овог објекта, који представља архитектонску и културну баштину нашег града.

Како је предвиђено, реконструкција ће подразумијевати конструктивну санацију оштећених дијелова објекта, санацију свих оштећених дијелова и рестаурацију недостајућих дијелова објекта.

Након обнове, у објекту је планирано да буду сљедеће просторне цјелине: простор за мини концерте/пјесничке вечери, изложбени (галеријски простор), библиотека, простор за састанке, презентације, радионице…

Такође, у подруму објекта предвиђено је да буде смјештен кафе, те простор за музичке догађаје, стенд ап комедије, пјесничке вечери…

Завршетком обнове објекта, биће употпуњен и изглед недавно обновљеног шеталишта.

Подсјећамо, кућа Милановића је за Град Бању Луку изузетно важан објекат и има архитектонски, амбијентални значај, али и усторијски значај с обзиром на то да се налази у зони заштите и да датира још из периода Аустро-Угарске.

Кућа Милановића једна је од првих кућа које су сгарађене у данашњој Улици Бана Милосављевића, а саградио ју је Саво Милановић давне 1893. године.

Обнову ћу заједно да финансирају Град Бања Лука и Влада Републике Српске, а за ову намјену биће издвојено око 4,5 милиона КМ.