Градски менаџер: Зеленилом, бољим гријањем и градским превозом до чистијег ваздуха

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

-Свјесни смо да квалитет ваздуха у Бањој Луци није на завидном нивоу, те због тога радимо на многим пројектима попут садње зеленила, изградње нових паркова, студије јавног превоза, пројекта “утопљавања зграда” као и многим другим пројектима.

Поручио је ово градски менаџер Бојан Кресојевић, додајући да и мјерења показују да је квалитет ваздуха у средњој категорији, поготово у зимском периоду.

-То је резултат различитих фактора – дакле, котлина у којој се град налази, а са друге стране ту је кориштење моторних возила, индустрија, све оно што утиче на то да ваздух не буде чист – рекао је Кресојевић.

Додаје да је загађење вадзуха у граду чињница, те да сви морају заједно дјеловати како би овај проблем био ријешен.

-Оно што је најважније за све нас јесте да израдимо конкретан план и мјере које ћемо да предузмемо у наредном периоду. Морамо да будемо свјесни да те мјере не могу да донесу резултате за годину дана, јер ово није проблем који је само у надлежности Града. У рјешавање овог проблема морају да се укључе и републичке институције, али и друге локалне заједнице – навео је градски менаџер.

Мјере које градска администрација предузима тичу се концепта „Зелене Бање Луке“, појашњава Кресојевић, те додаје да је веома поносан јер је Бања Лука у протеклој години, без новца за садњу у буџету, имала засађених садница колико за претходне три године.

-Засадили смо преко 2.000 различитих саднца у вриједности од 300.000 КМ, и то из донаторских средстава. С друге стране, ту је и највећи градски парк који планирамо да градимо у близини шопинг центра „Делта планет“. Подршку од скупштинске већине за овај пројекат нисмо добили, јер како су рекли – прескуп је, али ми сматрамо да такво нешто нема цијену – казао је Кресојевић.

Према ријечима градског менаџера – систем гријања у граду и саобраћај су највећи загађивачи ваздуха, те додаје – да је стратешко опредјељење Града упостављање јавног превоза, односно да се степен кориштења истог повећа.

-Субвенционисаћемо јавни превоз, за шта је из буџета намијењено 1,2 милиона КМ. На тај начин ћемо подстицати кориснике да чешће користе јавни превоз, а превознике да улажу у исти. Прије неколико дана расписали смо јавну набавку за израду студије јавног превоза, како би ишли у његову реорганизацију. Када више људи буде користило јавни превоз, смањиће се број аутомобила на улицама града – додао је Кресојевић.

Он је истакао да се много тога треба урадити у наредном периоду, посебно јер је загађење у зимским мјесецима веће, те да ће Град, кроз успостављање фондације „Здрава Бања Лука“ радити на томе да се дотрајале цијеви за гријање замијене новим, те ће се у наредном периоду радити и на „утопљавању“ зграда у Бањој Луци.

Подсјетимо, Град Бања Лука недавно је основао фондацију „Здрава Бања Лука“, која за циљ има рјешавање проблема са којима се град суочава, а који се тичу загађења ваздуха и животне средине.