Потребна сједница Скупштине Града: Крајње вријеме да се усвоји Програм финансирања, клубови не могу функционисати

-Крајње је вријеме да се усвоји Програм финансирања спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2024. годину, клубови на територији града не могу функционисати.

Поручено је ово из Одјељења за друштвене дјелатности, које је као ресорно одјељење у области спорта израдило је Програм финансирања спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2024. годину, који је упућен у редовну Скупштинску процедуру 4. марта 2024. године

Из овог Одјељења наводе како су, наведеним Програмом, за 12 приоритетних области финансирања, планирана средства у износу од три милиона и 125.000 КМ, односно за реализацију програмских активности (такмичарски спорт), пројеката спортских организација, као и за организацију спортских манифестација од „Посебног значаја“ и од „Значаја“ за Град.

Поред средстава које се издвајају за суфинансирање програма спортских организација, а које се не могу дозначити спортским организацијама због неусвајања од стране Скупштине Града, не могу се реализовати ни веома значајни пројекти који су обухваћени Програмом, као што су:

– пројекат „Бесплатна обука непливача за ученике основних школа“;

– стипендије категорисаним спортистима;

– пројекат „Мале олимпијске игре Републике Српске“;

– пројекат „Спорт доступан дјеци“;

– финансирање здравствене заштите спортиста у спортским клубовима;

– Избор најбољих спортиста и спортских организација;

– и изградња теретана на отвореном.

-Имајући у виду проблеме спортских организација настале неусвајањем Програма развоја спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2024. годину, а који се односе на немогућност реализације планираних тренажних и такмичарских активности, а самим тим и на спортски резултат, потребно је у да се у што скорије вријеме Програм развоја спорта Града Бања Лука са приоритетним областима финансирања за 2024. годину усвоји од стране Скупштине Града, како би Одјељење за друштвене дјелатности имало основ за исплату планираних буџетских средстава спортским организацијама – наведено је из надлежног Одјељења.

Из овог Одјељења додају и то како је су Календар културних манифестација и Календар туристичких манифестација такође спремни и упућени у процедуру од стране надлежних одјељења, те се чека да Скупштина Града да усвоји и ове документе.

 Фото илустрација

Фото илустрација