Концертом Матије Дедића и Васила Хаџиманова завршен „Intime jazz fest“

 Фото: Бански двор

Фото: Бански двор

Концертом реномираних џез пијаниста Матије Дедића и Васила Хаџиманова завршен је 4. фестивал џез музике „Intime jazz fest“.

Како су саопштили из Банског двора, на репертоару овог искусног дуа биле су ауторске композиције, а бриљантним наступом у Концертној дворани Банског двора још једном су потврдили свој статус регионалних звијезда у овом музичком жанру.

-Сваки фестивал који промовише неку креативну и умјетничку музику је битан, а овај је посебно битан, јер се ја сећам каква је била ситуација у Бањој Луци пре него се десио „Intime jazz fest“, а то је доста сиромашна понуда. У једном моменту је све некако било замрло, међутим захваљујући Младену Матовићу и целој његовој екипи сада имамо један диван фестивал – казао је Васил Хаџиманов.

Програм којим су се представили публици у нашем граду свирали су, како кажу, на неколико фестивала и заједничких наступа.

-На репертоару су Матијине ауторске композиције и моје композиције. Имали смо то задовољство да радимо са Бисером и Габи и то су били дивни концерти, а некако дишемо заједно од рођења, тако да нам лако иде сарадња – казао је Васил Хаџиманов.

То је потврдио и Матија и осврнуо се на њихове животне путеве.

-Рођени смо исте године, исте године смо отишли у иностранство, заљубили се у џез, исте године смо добили кћерке, то је све као неки амерички филм о двоје људи који живе у различитим градовима, а живе исте животе. Пријатељство и љубав су наши најјачи инструменти који су учинили да звучимо као један – истиче Матија Дедић.

Након успјешно реализованог 4. Интернационални фестивал умјетничке музике „Јесења соната“, ово је друга фестивалска манифестација коју Бански двор реализује у овој години, настављајући праксу организовања репрезентативних културних садржаја и програма у властитој продукцији.

-Потпуно свјесни цјелокупне и веома сложене ситуације у вези са пандемијом вируса корона, Бански двор настоји да уз максимално поштовање свих прописаних мјера и препорука, одржи континуитет и истраје у својој мисији организовања квалитетних културних програма и у овим несвакидашњим околностима тзв. „нове нормалности“. У свему овоме што нас је снашло, чини нам се да нам је култура данас можда потребнија више него икад а у прилог томе најбоље свједочи велико интересовање публике и изузетна посјећеност свих програма у организацији Банског двора – рекао је Младен Матовић, директор Банског двора – Културног центра.

Покровитељ овогодишњег фестивала je Град Бања Лука, док је банка партнер Банског двора „Адико банка“.