Колегијум Скупштине: Наредна сједница градског парламента заказана за 8. децембар

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Осма сједница Скупштине града Бања Лука заказана је за 8. децембар са почетком у 9.00 часова.

Ово је договорено на данашњој сједници скупштинског Колегијума, на којој је утврђен и приједлог за дневни ред, на којем се налази 26 тачака.

На овој сједници, одборници ће, између осталог, разматрати Приједлог одлуке о усвајању ребаланса буџета Града Бања Лука за 2021. годину, који је за 17 милиона већи од овогодишњег буџетског оквира.

Како је казао градоначелник Драшко Станивуковић, o доста тога у вези са ребалансом буџета разговарао је са одборницима на консултацијама.

-Поновићу, ребаланс је 17 милиона КМ већи, а то је историјски помак. Већи је него у протекле четири године, јер у претходним годинама он је износио између два и три милиона, што значи да збирно не добијете толико колико смо ми успјели да повећамо у току једне године. На то сам изузетно поносан – рекао је Станивуковић.

Боље је расправљати о томе гдје ће бити утрошен вишак новца, јер како каже градоначелник, да је мањак, морало би се размишљати са којих ставки да се скине одређени износ.

-Ми смо се од почетка бавили уштедама, приходима – тако смо и добили овај ребаланс. За 10 до 11 милиона биће већи и буџет за наредну годину. Морамо узети у обзир да је ово вријеме било изузетно изазовно, од пандемије вируса па до блокада на почетку године, али ми смо и даље оптимистични – казао је градоначелник.

Много је ставки које обухвата ребалнс буџета, те напомиње да свих 17 милиона КМ мора да буде утрошено до краја године.

-Ставили смо многе пројекате, попут реновирања Господске улице у износу од милион КМ. Има већих приоритета, али ми за то имамо готов пројекат. Сви пројекти које смо спомињали и раније, од реконструкције улица у граду, повољнијег јавног превоза, субвенција вртића и слично – све то се налази у ребалансу и у приједлогу буџета, те нас њихова релаизација очекује наредне године – закључио је градоначелник.

Предсједник Скуптшине града Бање Луке Младен Илић истиче како је задовољан што су се на колегијуму усагласили око дневног реда.

-Брзо смо се усагласили и није било никаквих проблема. Вјерујем да ова сједница треба да буде одржана и вјерујем да ће бити одржана. Поштујем став Клуба одборника СНСД-а у Скупштини Града око одржавања сједнице, али сматрам да Скупштина треба да буде одржана. Процедуре око појединих исплата су у току и то ми је драго – казао је Илић.

Додаје како је жеља свих да се након осме сједнице састану и разговарају о Приједлогу буџета за наредну годину.

-Желимо да завршимо ову турбулентну годину у Бањој Луци и вјерујем да ће то бити урађено. Иде крај године и има много посла, те нипошто не треба да угрозимо рад Градске управе и Скупштине Града – закључио је предсједник Илић.