„Кестенбург“ од 28. до 30. новембра

Четврто издање Међународног фестивала студентских позоришта „Кестенбург“ биће одржано од 28. до 30. новембра у Бањој Луци. Фестивал ће свечано почети у 20.00 часова концертом „Бродвеј у Бањалуци“ у Бањалучком студентском позоришту, најавили су организатори.

Фестивал ће званично отворити двоструки првак свијета у џуду Немања Мајдов, који ће тиме дати свој допринос и придружити се спортистима Слађани Голић, Саши Чађо и Абазу Арсланагићу, који су свечано отварали претходна три издања престижног фестивала студентских позоришта “Кестенбург”.

У такмичарском програму „Кестенбурга“ на великој сцени Народног позоришта Републике Српске биће одигране три студентске представе. Прва представа која ће бити одиграна је „У пламену страсти“ (29. новембар), у извођењу младих глумаца са Факултета драмских умјетности са Цетиња, „Сербус Европеикус“ (29. новембар) коју ће извести студенти са Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци, те „Грета из Фауста“ (30. новембар), коју ће извести студенти Факултета драмских уметности из Београда.

Ван конкуренције биће изведена представа „Наша крила“ редитеља Си Јонг Воа и у продукцији Театра „Фокс“ из Јужне Кореје, те двије комичне опере у режији Владана Ђурковића „Тако чине све“ и „Служавка господарица“, а у извођењу студената Факултета музичке уметности из Београда.

На затварању фестивала биће одиграна представа „Шећер је ситан, осим кад је коцка“, у продукцији „Театра на брду“ из Београда, а у режији Николе Коље Пејаковића.

У оквиру овог издања фестивала први пут биће одржан округли сто, којег ће водити новинар Џевдет Тузлић, а на којем ће бити представљени учесници фестивала.

Стручни жири овогодишњег фестивала студентских позоришта „Кестенбург“ радиће у саставу: глумица Светлана Бојковић, академски сликар Маја Додиг, драматург Бранислав Недић, позоришни продуцент Бојан Ћетковић и глумица Александра Ћосић из Београда. Они ће додијелити „Златни кестен“ за најбољу представу у цјелини. На фестивалу ће бити додијељени и „Сребрни кестен“, „Бронзани кестен“, те специјалне награде дирекције фестивала – „Дајак“ и „Кестенов лист“.

Град Бања Лука је подржао одржавање овогодишњег фестивала “Кестенбург”.

 Визуал: Бањалучко студентско позориште

Визуал: Бањалучко студентско позориште