Караван који спаја културне оазе пролази кроз Бању Луку

 Фото: ЦЕРД

Фото: ЦЕРД

Центар за економски и рурални развој (ЦЕРД) који промовише идеју руралног и одрживог развоја, 2. и 3. августа угостиће учеснике пројекта „Караван који спаја културне оазе“ предвођене визионаром, виолинистом и амбасадором културе Републике Словеније, Михом Погачником.

Кроз више радионица и тематски округли сто који ће се одржати у сједишту ЦЕРД – а у мјесту Крнете, у Каменој кући тврђаве Кастел и Дому омладине у Бањој Луци, Миха Погачник и пријатељи ће локалним предузетницима, активистима, умјетницима, али и људима који би сами жељели да постану чланови једне такве друштвене заједнице или који кроз рад у локалним заједницама доносе одлуке битне за рурални и одрживи развој, демистификовати и приближити идеју Културних оаза.

Како су казали организатори, тридесетак учесника каравана из западне и централне Европе упознаће се са културно-историјским насљеђем Бање Луке, Градишке и Лакташа, те ће уз звуке Михине чаробне виолине и пригодне мотивационе говоре свим домаћим учесницима понудити оригиналан одговор на данашњу потрагу савременог свијета за креативним и иновативним размишљањем и стварањем.

– Јединствена умјетност Михе Погачника ствара синергију више поља, од пословања и економије до политике и друштвеног активизма, те културе и образовања, а његов метод интердисциплинарног преноса са музичких ремек-дијела на лидерство и лични развој, инспирише бројне компаније свјетски познатих брендова попут Shell, Novartis,ING, Porsche, Nike и Microsoft, водећих пословних школа, агенција УН-а и скупова попут Alpbacha и Свјетског економског форума – навели су из Центра за економски и рурални развој.

Овогодишња прича промовише идеју Културних оаза, а од којих је имање Центра за економски и рурални развој „Domestica“ једна од оаза у настајању.