Јавно објављени сви рачуни Градске управе

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Од данас су сви рачуни Градске управе, без обзира на вриједност, доступни на званичној интернет страници Града Бања Лука и на сити лајтовима у граду.

-Са данашњим даном приказано је више од 300 рачуна или пола милиона КМ утрошеног новца наших грађана. Они који пуне буџет имају право да знају гдје се тај буџет троши и то је пут којим ћемо бити вођени – казао је градоначелник Драшко Станивуковић и додао да ће подаци о рачунима бити ажурирани сваког уторка.

Он је најавио да је ово „револуција у транспарентности“ и да Град има амбицију да Бања Лука понесе епитет првог града у свијету по транспарентности.

-До сада смо приказали имена и податке о дипломама запослених у Градској управи и јавним установама, предузећима и организацијама, затим јавно кренули у борбу против корпуције и криминала и сада смо дошли до тога да прикажемо и све рачуне које је направила градска админстрација – истакао је градоначелник.

Како је навео, амбиција је да Бања Лука буде град без криминала, корупције и непотизма.

-То је обећање које смо дали – нагласио је он и додао да ће до краја године бити објављени рачуни за свих 150 милиона КМ из буџета.

Говорећи о објављеним рачунима, навео је примјер плаћеног оглашавања Алтернативној телевизији за праћење рада Одсјека за  послове цивилне заштите и професионално територијално ватрогасне јединице, за шта је издвојено 7.000 КМ.

-То је зато јер Цивилна заштита има довољно средстава па је тај вишак преточен у финансирање предизборне кампање. То је плаћено три дана пред мој долазак, у техничком мандату – навео је градоначелник.

Најавио је да ће будући конкурси за запошљавање у градској амдинистрацији бити објављивани на сајту Града, као и интервју са пријављеним кандидатима за јавне функције.

-И те конкурсе ћемо промовисати на рекламним медијима по граду, како би сви грађани видјели да су они расписани. То посебно из разлога што је скупштинска већина формирала комисију од својих чланова за избор директора јавних установа. Зато ми предлажемо скупштинској већини да се јавно снимају интервјуи за начелнике одјељења и директоре – истакао је Станивуковић.

Говорећи о мјерама које је предузела нова администрација, Станивуковић је рекао да су за само два мјесеца повећани приходи по основу таксе за рекламне медије за 90.000 КМ.

-Јануар и фебруар 250.000 КМ, а у том периоду прошле године остварено је 160.000 КМ јер је на чело Града дошао неко ко хоће да све стави у легалне токове, на прави начин, и да се избори против свих негативних појава – казао је градоначелник.

Најавио је да ће Бања Лука бити прва локална заједница која ће централизовати све јавне набавке, што ће бити реализовано до краја године.

Наредне седмице, како је казао – биће представљен нови извјештај „Тима за ревизију“.

Галерија фотографија: