Јасан циљ градске аминистрације: Позитиван природни прираштај 

Нова градска администрација израдиће у наредном периоду стратегију пронаталитетне политике за наредних десет година.

– Фокус наше политике биће усмјерен на треће дијете и ми желимо да нашим политикама стимулишемо родитеље да се одлуче на такав корак. Жеља нам је да Бања Лука, а самим тим и Република Српска иду напријед, а за такво нешто нам је потребан позитиван природни прираштај – поручио је градоначелник Драшко Станивуковић, током јучерашњег засједања Скупштине Града.

Он је појаснио да је треће дијете оно које доноси будућност и које значи репродукцију становништва, односно позитиван природни прираштај, нагласивши да посљедњих година имамо негативан природни прираштај, на који се мора реаговати.

– Сматрам да је веома важно да се на озбиљан начин позабавимо природним прираштајем, јер од тога нам зависи и опстанак – истакао је градоначелник.

Станивуковић се осврнуо и на амандмане скупштинске већине у вези са подршком породиљама, казавши да је амандманом тражена подршка у износу од 500 КМ, али да је његова администрација одлучила да ову категорију подржи и више.

– Ми ћемо за прво и друго дијете исплатити 500 КМ, за треће дијете 700, а за четврто, пето и шесто дијете издвојићемо 2000 КМ. Сматрам да смо испоштовали све и урадили много више од тога – закључио  је градоначелник.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић