Сриједа у Банском двору: Изложба цртежа „Мит о птици“ академске графичарке Нине Завила

У Малом изложбеном салону Културног центра Бански двор, у сриједу 13. децембра са почетком у 19.00 часова, биће отворена изложба цртежа „Мит о птици“ академске графичарке Нине Завила.

-Цртеж као основа свим ликовним техникама и најстарија ликовна форма засигурно је био први начин да се изрази фасцинација формом птице. Прешла је, летећи са човјековим духом, богату путању све до едукативне и научне илустрације у дисциплинама попут медицине, биологије, ботанике, геологије, картографије, археологије и историје умјетности. Уџбеници су садржавали илустрације израђене од стране вјештих цртача, чиме је цртеж постављен на високо цјењено мјесто као својеврсно едукативно средство – наведено је у саопштењу Банског двора.

Додају како за Нину Завилу мотиви птица одувијек свједоче о богатој традицији која им је додијелила симболичка значења стваралаштва, мудрости и повезаности са небом.

-Птица, сањарски симбол слободе, означава чежњу која уздиже људску душу изнад свакодневности. Њено присуство надахњује нас да трагамо за дубљим духовним спознајама, откривањем мудрости свиј ета којег су птице дио – навела је ова умјетница.

Из Банског двора истичу како сваки цртеж понаособ поставља једно једноставно питање: шта нам вриједи свијет у којем смо изневјерили лет птица.

 Фото: Бански двор

Фото: Бански двор