Придружите се: У сриједу информативна радионица посвећена енергетској ефикасности у стамбеном сектору

Информативна радионица посвећена енергетској ефикасности у стамбеном сектору биће одржана у сриједу, 31. јануара у 13:30 часова у Друштвеном центру у МЗ Росуље (Парк „Младен Стојановић“), у организацији Града и Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини , а у оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“ (Residential) који финансира Шведска.

Бања Лука је међу 36 јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини које су развиле Споразум градоначелника за климу и енергију, као Акционе планове одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским променама (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Овај стратешки документ поставља темеље за мјере које је потребно предузети како бисмо ублажили и прилагодили се климатским промјенама, с циљем смањења емисија стакленичких гасова за 40% до 2030. године. Једна од утврђених мјера је смањење потрошње енергије, употребом обновљивих извора и/или енергетском ефикасношћу.

С обзиром на то да је стамбени сектор један од највећих потрошача енергије, пројекат Residential ће до краја првог квартала ове године израдити детаљне студије енергетске ефикасности и финансијске механизме за свих 36 SECAP општина/градова, које ће пружити увид у стање стамбеног сектора и идентификацију потенцијалних побољшања у овим локалним јединицама.

Када је ријеч о информативној радионици која ће бити одржана 31. јануара – на њој ће бити представљени резултати студија заједно с финансијским механизмима развијеним за наш град унутар овог пројекта. Циљ је заједнички створити повољне оквире за инвестиције у енергетску ефикасност стамбених објеката. Такође биће истакнуте бројне предности енергетске ефикасности, како за домаћинства, тако и за заједницу у цјелини, укључујући очување околине, побољшање здравља, смањење потрошње енергије, остваривање уштеда и отварање зелених радних мјеста.

Овом приликом, позвани су сви грађани, као и друге заинтересовани, укључујући представнике заједница етажних власника и пружаоце услуга, да искористе ову прилику и својим присуством допринесу обликовању будућих активности и приоритета за изградњу одрживијег стамбеног сектора.

 Фото архива

Фото архива