Град Бања Лука – награде и признања

Home / Градска управа / Град Бања Лука – награде и признања

Европски град спорта

Град Бања Лука проглашен је 6. децембра 2017. године у Бриселу за Европски град спорта 2018. године, као један од 23 европска града који се окитио овим, престижним признањем, намјењеном популаризацији бављења спортом.

Бања Лука је једини град из БиХ који се окитио овом титулом, и уједно, једини изван Европске уније који носи овај назив у 2018. години. Престижно признање, коју додјељује Европска федерација метропола и градова спорта, у Европском парламенту у Бриселу, у име града, примио је градоначелник Бање Луке Игор Радојичић.

Град Бања Лука, са своје стране, учиниће максималне напоре како би се ова награда валоризовала кроз конкретне активности на терену, а прије свега популарисањем бављења спортом међу дјецом школског узраста.

Једна од активности, које Бања Лука проводи у оквиру пројекта „Европски град спорта 2018.“ односи се на развијање концепта школског спорта. Пројекат обухвата више од 10.000 дјеце, које ће, од почетка школске 2018./2019. године бити у прилици да се у својим школама баве спортом по жељи, уз помоћ обучених наставника физичког васпитања, који су се пријавили за учешће у овом програму.

Признање ЕБРД-а за пројекат „Еко топлана“

Град Бања Лука освојио је бронзану медаљу Европске банке за обнову и развој за изградњу нове топлане на био масу, као један од најбољих пројеката која је ова међународна финансијска институција финансирала током 2017. године.

Ово, престижно признање за које су кандидовани бројни пројекти које је ЕБРД финансирала широм свијета, освојено је на 27. годишњем самиту ЕБРД-а, одржаном 9. и 10. маја 2018. године у Јордану. Признање је освојено у категорији пројеката, везаних за одрживу енергију.

Признање се односи на пројекат изградње и обнове система даљинског гријања у Бањој Луци. Послије деценијских проблема са снабдијевањем града топлотном енергијом, у фебруару 2018. године пуштена је у рад Еко топлана, нова градска топлана на био масу, обновљиви и еколошки знатно прихваљивији енергент у односу на стара постројења на мазут.

Топлана је изграђена као зајeдничко улагање Града Бање Луке и компаније IEE, с тим да је градски удио у власништву финансиран кредитом ЕБРД-а.

Европско признања за урбану мобилност

Град Бања Лука добитник је престижне европске награде за унапређење урбане мобилности, одлучио је експертски жири Цивитаса, угледне асоцијације европских градова.

Награда се додјељује једном европском граду који је током године постигао значајну трансформацију и напредак на пољу одрживог развоја.

Бања Лука, као једина локална заједница из БиХ који је члан Цивитас мреже, препозната је као град који је у веома кратком периоду провео низ различитих мјера у циљу промовисања урбане мобилности. Тиме показује своје опредјељење за развојем по принципима одрживог развоја, за побољшањем животне средине и квалитета живота у граду.

Прва награда за рад „Елаборат о подизању арборетума у оквиру парк-шуме Траписти у Бањој Луци“.

Жири 27. салона урбанизма Удружења урбаниста Србије додијелио је прву награду у категорији „Истраживања, студије и пројекти из области: заштите природе, заштите предјела, заштите животне средине и пејзажне архитектуре“ Центру за одрживост и интегративни дизајн Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета Универзитета у Бањој Луци, Друштво за заштиту природног наслијеђа – Арбор магна.

Награда Популационог фонда Уједињених нација – УНФПА, у категорији „Унапређивање положаја старијих особа“

Популациони фонд Уједињених нација – УНФПА, додијелио је Бањој Луци награду за нови програм “здравог старења” за старије сугрђане. Ова награда додијељена је у категорији „Унапређивање положаја старијих особа“. Град је препознао потребу старијих суграђана и обезбиједио простор за дневне центре за старе људе, гдје они долазе да се друже, прочитају новине, поиграју партију шаха, ураде неки ручни рад. На тај начин је обогаћена њихова трећа животна доб и исказао брига и поштовање према људима који су наш град некада градили.