Градоначелник затражио да се испитају дозволе за градњу објекта „Гранд трејда“

Градоначелник Бање Луке, Драшко Станивуковић, затражио је од Инспектората Републике Српске да овласти инспекторе у Одјељењу за инспекцијске послове Града, да изврше инспекцијски надзор над свим грађевинским дозволама које је добило предузеће „Гранд трејд“ у вези са градњом објекта у центру града.

Овом захтјеву градоначелника, претходиле су бројне пријаве грађана које су стизале у Градску управу у којима именовани истичу да се радови на изградњи пословног објекта „Гранд трејда“ изводе супротно издатим грађевинским дозволама или без претходно прибављених грађевинских дозвола.

Увидом у евиденције Одјељења за просторно уређење Градске управе утврђено је да је тај орган приликом издавања грађевинске дозволе за изградњу предметног објекта на тражење Министарства за просторно уређње, грађевинарство и екологију Републике Српске дана 02.11.2020. године дало негативно мишљење за измјену и допуну локацијских услова.

И поред наведеног негативног мишљења, Министарство је 06.11.2020. године издало измјену и допуну локацијских услова, односно, одобрило изградњу супротну важећем Регулационом плану.

С обзиром на то да Град нема информацију да ли је након издате измјене и допуне локацијских услова Министарство издало и измјену и допуну грађевинске дозволе за изградњу, градоначелник тражи да Инспекторат Републике Српске покрене иницијативу за укидање или поништење по праву надзора издате грађевинске дозволе.

-Поменуто предузеће је, упркос негативном мишљењу Одјељења за просторно уређење, добило два спрата више него што је предвиђено регулационим планом. Интересантно је да је Захтјев за издавање рјешења предан 3 дана након избора. Низ процеса овдје треба испитати – рекао је градоначелник Бање Луке.

Градоначелник истиче да ће тражити да се испита ко је и како издавао грађевинске дозволе и да ли је у овом случају све урађено у складу са законом.

– Дошло је вријеме да се додирну недодирљиви и да се стане у крај разним лобистима – рекао је градоначелник Станивуковић.