Градоначелник: Проблем здравствених радника не смије да буде политичко питање

Градоначелник Драшко Станивуковић рекао је да никада није био против подршке здравственим радницима на нивоу цијеле Републике Српске, како то поједини наводе.

Уставном суду Републике Српске, каже, обратио се из разлога јер вјерује да Влада Републике Српске и Републике Српска треба и морају да подржавају, не само здравствене, него и све остале републичке институције.

-То је мој став. Ако је Универзитетско клинички центар Републике Српске републичка институција, онда о томе треба да брине Влада Републике Српске. Било би сулудо да од премијера Републике Српске Радована Вишковића тражимо 400.000 КМ за чишћење улица Бање Луке. То је моја надлежност, то је надлежност Града – рекао је Станивуковић.

Градоначелник је тражио да се не мијењају надлежности, али истиче како никада није одустао од идеје да се подржавају здравствени радници, на било који начин.

-Ми смо првобитно рекли да ћемо подржати раднике ЈЗУ „Дом здравља“ у Бањој Луци, јер је Град оснивач те здравствене установе. Са друге стране, оснивач Универзитетског клиничког центра је Влада Републике Српске, те је то у њиховој надлежности, да пруже подршку. Тај принцип сам ја заговарао од почетка – казао је градоначелник.

Наводи да ни друге локалне заједнице нису давале једнократне новчане помоћи свим медицинским радницима, али с обзиром на то да је Бања Лука највећи град, одлучено је да партиципира у помоћи, али исто тако не да буде једина локална заједница која ће то да уради.

-Желим само да кажем да ово не треба да буде питање да ли неко мање или више воли медицинске раднике. Ми их поштујемо, то је изузетно тешко занимање, посебно у овим временима, када се боримо са епидемијом вируса корона. Они су наши хероји. Проблем је то што се ово питање поставило као политичко – закључио је Станивуковић.

Најавио је да ће у наредним данима, са сарадницима, да обиђе здравствене раднике Универзитетског клиничког центра Републике Српске, Завода за физикалну медицину и рехабилитацију „др Мирослав Зотовић“, Завода за трансфузијску медицину Републике Српске и друге здравствене установе на нивоу Републике Српске, те како тражи начин да кроз ребаланс буџета подржи и здравствене раднике других републичких установа, односно Завод за судску медицину, Завод за трансфузијску медицину, Завод за стоматологију и Завод за медицину рада и спорта.

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић