Градоначелник предложио нове амандмане

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник Драшко Станивуковић, током обраћања послије дискусије на сједници градске Скупштине, осврнуо се на образложење питања, које се односи на спорне амандмане и њихов утицај на функционисање Града Бања Лука.

-Прије него што појасним појединачно ставку по ставку, желим да кажем да амандмана нема, јер нису благовремено достављени. Направљен је низ процедуралних грешака због којих поменути амандмани мене као градоначелника апсолутно не обавезују, јер су незаконити – истакао је градоначелник.

Он је рекао да су предложени амандмани супротни Закону о јавним путевима, Закону о комуналним дјелатностима, Закону о буџетском систему, те начину достављања амандмана, који је дефинисан Пословником, те додао да сада можемо говорити само о амандманима, које он као предлагач може улагати током сједнице.

Градоначелник је истакао да су разматрани конструктивни амандмани попут оног који се односи на подршку изградње вртића коју спроводи Удружење „Каритас“ и он ће бити усвојен.

-Када је у питању амандман који се односи на давање намијењено Удружењу пензионера сматрамо, да је то дискриминаторно у односу на друга удружења и синдикате, ми ћемо предложити да се субвенционише карта пензионерима у износу од 20% и то ће бити нова ставка, за коју је потребно око пола милиона КМ. Ово је вид подршке свим пензионерима и пут који ће на крају довести до потпуно бесплатног превоза за ову категорију – додао је градоначелник.

Према ријечима градоначелника, средства за подршку привреди биће повећана за додатних 100.000 КМ, те ће то у збирном износу бити 1,1 милион КМ.

По питању пронаталитетне политике, градоначелник је нагласио да ће Град то свакако подржати, али да је потребно прије свега предложити да се изради Правилник, који би уредио ову област и расподјелу средстава за породиље и подршку вјештачкој оплодњи, те је додао да ће током сједнице предложити да се по овом амандману донесе Закључак.

– Важна ставка свакако је мој амандман, који предлаже обезбјеђивање средстава за изградњу моста у Чесми, који грађани овог насеља чекају од 2014. године, за коју смо планирали издвајање од око пола милиона марака – нагласио је градоначелник.

Градоначелник је поновио да Град не може своја буџетска средства свести на једнократну помоћ, јер је дужност власти да новац усмјери на опште добро, те истакао да  Бања Лука нема законску основу, по којој би исплаћивала плате радницима, који нису на платном списку Града.

Подсјећамо да је током дискусије, градоначелник упоредио износе који су током претходног мандата били потребни за извршавање појединих ставки комуналних дјелатности, одржавања градских путева и сл, те апеловао да је Град у обавези обављања ових дјелатности , јер у супротном може бити тужен.