Градоначелник одржао састанак са представницима дневних центара са подручја града, посјетио и центар „Моја лука“

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Градоначелник, Драшко Станивуковић састао се данас са представницима дневних центара, који дјелују на подручју нашег града, те је том приликом са њима поразговарао о ономе што је урађено и што је планирано да се ради у наредном периоду.

Том приликом, нагласио је како Град подржава рад ових удружења, те да ће радити на томе да финансијска средства која градска администрација већ издваја – буду већа, а додатно им је уручио и рјешења о именовању Координационог тијела за побољшање положаја лица са инвалидитетом на подручју града Бања Лука.

-Град Бања Лука издваја 358 хиљада КМ за рад укупно седам удружења која се баве лицима са инвалидитетом и дјецом са потешкоћама у развоју. Важна је сарадња и подршка свим овим удружењима која раде квалитетан посао. Они, свако у свом домену рјешавају изузетно битна питања, што за нас као институцију много значи. Важно је рећи да имамо и пријатељску сарадњу. Ово су тешке животне теме према којима нико не може и не смије да буде равнодушан – казао је градоначелник.

Нагласио је и како је подршка овим удружењима увећана за 10 одсто, те да је то план и за ову годину.

Искористио је прилику да најави отварање новог центра. односно установе у скоријем временском периоду.

-Данас ћемо отворити једно важно питање које се тиче једног новог центра, који ће израсти у једну установу, а која треба да води рачуна о дјеци онда када родитељи оду на лијечење или када родитеља више не буде. Треба да да имамо снажну институцију која ће да брине о овој дјеци. Бања Лука, као највећи град Републике Српске то мора да има – то је императив. Ту ставку ћемо буџетирати за наредну годну, јер је ова институција насушна потреба. Данас разговарамо и томе да ова удружења имају на располагању градске просторе по повољним условима, по 90 посто поспуста – истакао је он.

У име Удуржења грађана „Заједно“, обратила се Ружица Атанацковић, која је нагласила како је ово први пут да су представници удружења имали прилику да се састану са градоначелником и разговарају о свим оним битним темама.

-Почаствовани смо што се данас састајемо са градоначелником. Ово је први пут да нас је неко од градоначелника позвао на дружење и на састанак. Данас имамо и радионицу корисника дневних центара, гдје израђујемо честитке – казала је она.

Данашњем састанку присуствовали су представници УГ „Заједно“, Сервисни центар „Дајте нам шансу – Звјездице“, УГ „Дјеца свјетлости, Удружење за помоћ ментално недовољно развијеним лицима у Бањој Луци – дневни центар „Оникс“ Бања Лука, Установа социјалне заштите Центар за специјалистичке социјалне услуге  „За мајку и дијете“, те Удружење „Нова генерација“ Бања Лука.

Састанку је претходила посјета градоначелника Дневном центру „Моја лука“, у којем бораве дјеца и омладина са потешкоћама у развоју.

Како је нагласио, ова посјета је од великог значаја, јер само тако сви могу да се упознају са изазовима са којима се чланови центра сусрећу.

-Од великог значаја било је посјетити ово Удружење, јер на тај начин можемо највјеродостојније да се упознамо са свим изазовима са којима се оно свакодневно суочава, али и да им пружимо додатну моралну и финансијску подршку. За наредну годину планирамо оснаживање подршке како овом тако и свим осталим дневним центрима који дјелују на подручју нашег града – казао је градоначелник.