Случај „Аутопревоз“, градоначелник поручио: Борићемо се за сваки педаљ градске земље

 Фото: А. Чавић

Фото: А. Чавић

Град ће се до посљедњег борити за сваки педаљ своје змеље, нећемо дати ниједан милиметар градске земље, поручио је градоначенлик Драшко Станивуковић, поводом принудног извршења предаје земљишта на локацији Старе аутобуске станице предузећу „Аутопревоз а.д. Бања Лука, заказаног за 13. април.

-У овом случају сви судови у Републици Српској су рекли да је то земљиште Града Бање Луке, а онда Уставни суд БиХ преиначава одлуку и Врховног суда Републике Српске и Вишег привредног суда Републике Српске и каже да то земљиште није градско – казао је градоначелник.

Напоменуо је да никако неће пристати на такве ствари.

-Нажалост, судови су легализовали овакве нелагалне радње. У случају Аутопревоза кључни уговор је изгубљен, рађено је мимо закона – казао је он.

Осврнуо се и на хронологију дешавања у овом случају, наводећи да је 1979. године – тадашња Општинска управа донијела одлуку о дислокацији старе станице на нову локацију.

-Имамо низ правних радњи које тада иду кроз скупштину општине, управне одборе и друго и доноси се одлука да та станица не буде више станица него галерија, а да се тада државно предузеће које се бави превозом пресели у Лазараво. Долази спорна приватизација која се односила на станицу у Лазареву, али неко је ту приватизацију ставио и за станицу у центру, Музеј и Видовданску улицу. По члану 8 Закона о приватизацији немогуће је приватизовати јавне објекте и јавну инфраструктуру, оно што је за јавно добро. То није могуће да буде предмет приватизације – појаснио је градоначелник.

Према његовим ријечима, Град када је сповео ту дислокацију 2004. године и тада, да ли немарношћу или намјерама људи, није правно кроз РУГИП и друге институције спровео све то што је урадио.

-И када је то напокон урађено ти уговори су изгубљени, али смо ми наставили нашу правну борбу која траје 25 година и успјели смо да је добијемо на два важна суда Републике Српске. Онда је Аутопревоз ишао према уставном суду БиХ и сада долазимо у ситуацију да нас неко деложира са оног што је наше. Нећемо то дозволити – нагласио је градоначеленик.

Поручио је  „Аутопревозу“ да одустане од тог 13. априла и да то не може да буде на овај начин.

-Ми смо свјесни као Град да смо у незавидној позицији, али наоружани правдом и жељом да се боримо за овај град нећемо одустати. Нама није ни страно да разговарамо, али како када нас Аутопревоз уцјењује, подноси противтужбу у износу од 12 милиона КМ и тражи да дамо толики новац за нашу Видовданску улицу. Такође, у предмет преговора увлаче и простор Музеја, али Музеј је јавно добро и о томе нећемо ни да дискутујемо – казао је он.

Говорећи о наредним корацима, казао је да ће се ићи у смјеру доказивања да земљиште није могло ни бити предмет приватизације, те да ће бити покренут нови поступак за сво ово земљиште, као и противтужба у предмету гдје је Град тужен да исплати 12 милиона за Видовданску улицу.

-Покренућемо један од кључних поступака да се по Закону о приватизацији јасно покаже шта је могло, а шта није могло бити предмет приватизације. Станицу у Лазареву прихватамо да је могло, али ово у центру да није могло бити приватизовано – додао је градоначелник.

Увјерен је, како каже, да ће Град и из ове готово изгубљене битке ипак изаћи као побједник.

– Припремили смо 28 материјалних доказа који доказују да је ово земљиште града и зато га не дамо. Не покушавајте ништа 13. априла, јер ћу са радницима изаћи на ту локацију. Да ми неко прича да нам као поклања музеј, галерију и нашу Видовданску улицу је смијешно и на ту причу никада нећу пристати – поручио је он.

Градоначелник се осврнуо и на случај „Екватор“, у којем је са рачуна Града незаконито скинуто два милиона КМ, рекавши да су сви судови пресудили у корист Града и да је цесија у овом предмету била незаконита.

Иако смо добили да нам се новац врати, али нам новац нема ко вратити, па се питам ко ће нам вратити новац од којег смо могли направити алеје, улице, игралишта и паркове, или нову канализацију и водоводну мрежу.

-Парадокс је да исти судија који је рекао да ово земљиште вриједи два милиона КМ, касније је сам себе оповргнуо, рекавши да је земљиште прецијењено. Наравно да је прецијењено, јер је земљиште плаћено 300.000 КМ, а од Града је наплаћено два милиона.  Након тога, Ђоко Екватор преко својих посредника покушава да преговара са Градом, тражи да извршимо замјену земљишта, јер нам је то земљиште потребно за котловницу, али ако ћемо то и радити радићемо на начин да се замјена врши по реалној цијени, а не овој прецијењеној. Такође, не планирамо одустати од кривичних пријава против лица која су учествовала у овим незаконитим радњама. Предузели смо и радње да се укњижимо и на имовину фирме „Екватор“ – казао је градоначелник.