Обиљежен 21. новембар – Дан ослобођења Бање Луке: Градоначелник положио вијенац на спомен-обиљежје жртвама Велеиздајничког процеса

 Фото: С. Ћуковић

Фото: С. Ћуковић

Полагањем вијенаца на спомен-обиљжеје жртвама Велеиздајничког процеса у Бањој Луци, на гробљу Свети Пантелија, данас је обиљежен 21. новембар – Дан ослобођења Бање Луке у Првом свјетском рату.

У име Града Бање Луке, вијенац је положио градоначелник Драшко Станивуковић, који је поручио како су се данас, баш као и претходних година, могле чути снажне поруке, те да све то свједочи о чињеници да смо кроз историју много пута морали да се боримо за своју слободу.

-Данас Бања Лука обиљежава свој најважнији датум, своје ослобођење. Онда, када је било најтеже, храбра војска на Аранђеловдан, нашу славу, ослободила је наш град. Све наше даље борбе које смо водили, било их је много, али тај корјен храбрости можемо да црпимо из 1918. године – казао је градоначелник.

Наводи како овакви догађаји никада не смију да се забораве, те да се вјечно памете.

-То значи да данас као народ треба да будемо проактивни, да памтимо, да будемо хиперактивни када говоримо о одбрани наше земље, културе, традиције. Данас, више него икада треба тога да будемо свјесни. Једна од кључних порука данашњег дана јесте морамо да имамо једну дозу опреза, борбе и онда када море није узбуркано, јер можда нам се тада крије највише опасности. Увијек морамо да чувамо оно што је наше – рекао је Станивуковић.

Нагласио је како ће Бања Лука, код некадашњег кина „Козара“ да добије парк Велеиздајничком процесу, са спомеником у облику свијеће.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић поручио је да, без ових јунака, не би одржали овај коријен који је 1918. године значио слободу.

-Бања Лука слободно живи 105 година, иако је било доста најезда и изазова, оних који су жељели да нам отму слободу. Данас чврсто стојимо као они који су 1918. године ушли у овај град – истакао је предсједник НСРС.

Предсједник Удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године, Небојша Куштриновић  подсјетио је да је на данашњи дан у Бању Луку ушла ослободилачка Српска војска, те да све оне који су животе дали за слободу у којој живимо, не смијемо да заборавимо.

-Наше Удружење овог тренутка је изузетно поносно и срећно, иако је тужан дан. Срећамо се наших потомака, који су донијели слободу прије 105 година. Данас је овдје много делегација, сви смо овдје заједно, јер желимо да сачувамо од заборава, да се ови људи никада не забораве – истакао је Куштриновић.

Бројне делегације данас су положиле вијенце на споменик Велеиздајничког процеса на гробљу Свети Пантелија.

Подсјећамо, Дан ослобођења у Првом свјетском рату од 2019. године и званично се обиљежава као градски празник.